Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

gyogynoveny pioca.jpgTélire szárított gyógynövényeket raktározzunk el, de ne túl sokat. Ezeket olyan időpontban gyűjtsük, amikor hatóanyagtartalmuk a legmagasabb.

Virágból a virágzás kezdetekor, 

levélből a virágzás előtt és alatt, 
gyökérből kora tavasszal vagy ősszel, 
termésből az érés idején gyűjtsünk. 

Tartsuk szem előtt a következő tanácsot: csak egészséges, tiszta, féregmentes növényt gyűjtsünk. Napsütéses időben, száraz állapotban, a harmat felszívódása után gyűjtsünk. Nem lehet gyűjtőhely a műtrágyázott szántóföld, legelő, a szennyezett, fertőzött vizek partja, a vasúti töltés, valamint a nagy forgalmú utak, autópályák, ipartelepek környéke. 

Védjük a természetet! (Ne tépjük ki tövestül a növényt, ne okozzunk kárt!) Némelyik növény védett! De van elég nem védett gyógynövény, amely ugyanolyan hatásos (például medvefű helyett kankalin!)

Gyűjtés közben ne nyomkodjuk a leveleket és virágokat, ne használjunk műanyag szatyrot és zacskót a gyűjtéshez. Ezekben a gyógynövény „izzadni" kezd és később, a szárításnál megfeketedik. 

Az írás Maria Treben könyvéből lett kijegyzetelve. A könyv itt érhető el: http://moly.hu/konyvek/maria-treben-egeszseg-isten-patikajabol

Forrás: Piócaterápia Magyarország

Kép forrása: magyarero.hu