Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

pic-269.jpgA szájvíz Magyarországon nem divatos, pedig hasznos lenne. Fogmosás után ha öblögetünk a szájvíz olyan helyekre is bejut amiket a fogkefével nem értünk el. Étkezések között, ha éppen nincs időnk vagy lehetőségünk fogat mosni a szájvíz használata is megoldást jelenthet.

Frissíti a lehelletet, tisztítja és fertőtleníti a szájat, csökkenti a gyulladást. Ez a gyógynövényes szájvíz kifejezetten jól hat az ínyproblémákra, mellyekkel – valljuk be – 30 fölött szinte mindannyian küzdünk.

Az ínysorvadás mindenkit érint előbb-utóbb, hazánkban népbetegségnek számít. Elég ha belenézünk egy kicsit a TV-be és megfigyeljük, hány embernek látszik ki csak az alsó fogsora, amikor beszél. Ez már ínysorvadás. Az íny visszahúzodik a foggyökérről, a fogak töve egyre jobban kilátszik, ezáltal az alsó ajak is lejjebb kerül.

Hogy mit tehetünk ellene? Használjunk olyan fogkrémet, amelyben só és gyógynövények vannak (pl. itt az oldalon található recept), és szájvízet többször egy nap.

Rágjunk minél többet, együnk sok C vitamint, Kalciumot és D vitamint. Szedessük le a fogköveinket, mert ezek nagy mértékben ludasak a dologban.

Hozzávalók

  • 1 pohár kamilla tea
  • 1 evőkanál alkohol (vodka is jó)
  • 1 evőkanál aloe vera
  • 2 evőkanál glicerin
  • 1 csepp mirha illóolaj
  • 1 csepp zsálya illóolaj

Elkészítés

A teát főzzük meg és fedjük le. Az illóolajokat oldjuk fel az alkoholban, majd adjuk hozzá a glicerint és az aloe verát. Ha egyik vagy másik nincs otthon, semmi gáz, elhagyható. A lényeg a gyógynövények, meg az alkohol, mert abban jól oldódnak az illóolajok és fertőtlenít is. Végül mikor a tea már nagyjából kihült öntsük bele azt is. Használat előtt rázzuk fel, öblögessünk és gargalizáljunk vele, de ne nyeljük le. A mirha és az alkohol miatt egész jól eláll, de azért ne tartogassuk évekig, hanem használjuk. Még egy fontos dolog: a mirhát és a zsályát terhesség alatt nem szabad használni!

Forrás: http://lukreciakencei.hu/recept/testapolas/szajapolas/szajvizek/gyogynovenyes-szajviz