Skip to main content

A fertőtlenítő szerek nem megfelelőségét, a gyártó által a címkén jelölt fertőtlenítő hatás elmaradását tapasztalták több készítmény esetében is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Nemzeti Referencia Laboratóriumának szakemberei.

Ezt állapították meg az élelmiszerláncban felhasználásra kerülő kéz-, és felületfertőtlenítő-, valamint mosogatáshoz használt szerek mikrobiológiai hatékonyságának vizsgálatakor. A NÉBIH felhívja az élelmiszer-vállalkozók figyelmét, hogy fertőtlenítőszerek kiválasztásakor és felhasználásakor legyenek körültekintőek, az önellenőrző vizsgálatok során pedig gondoljanak a szerek hatékonysági kontroll vizsgálataira is.

Az élelmiszereket előállító helyiségek megfelelő higiénés állapota jelentősen befolyásolja az ott tárolt, előkészített, feldolgozott élelmiszerek, ételek minőségét, fogyasztásra való megfelelőségét. Az élelmiszer-vállalkozás feladata, hogy a takarítási, tisztítási, fertőtlenítési műveletek elvégzéséhez és a dolgozók kezének fertőtlenítéséhez megfelelő és jó állapotú eszközöket, valamint a felhasználási célnak, területnek megfelelő tisztító- és fertőtlenítő- szereket biztosítson.

A nem megfelelő szerek használatával az élelmiszer-vállalkozások álbiztonságban vannak a mikrobiológiai szennyezőkkel, kórokozókkal szemben, ami súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent. A NÉBIH és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok a nem megfelelő hatású, vagy hatástalan fertőtlenítőszerek gyártóival, forgalmazóival és felhasználóival szemben megteszik a szükséges hatósági intézkedéseket, de emellett a hatóság felhívja az élelmiszer-vállalkozások figyelmét is az alábbiakra:

● A fertőtlenítőszerek kiválasztásakor és felhasználásakor legyenek körültekintőek.
● Az önellenőrző vizsgálatok során gondoljanak a szerek hatékonysági kontroll vizsgálataira.
● A gyártótól, vagy forgalmazótól kérjenek garanciát, vizsgálati eredményeket a szerek megfelelő hatásosságáról és pontos felhasználhatóságáról.
● Fertőtlenítőszer váltáskor, új szer bevezetésekor különösen fontos a körültekintés és az említett garanciák beszerzése.
● A hibás fertőtlenítőszerek mielőbbi forgalomból kivonása érdekében kérjük, jelezzék, ha a szerek alkalmazása során nem megfelelőséget tapasztalnak.

A fertőtlenítőszerek jelöléséről, a vállalkozásoknak szóló felhívásról bővebben olvashatnak a hivatal weboldalán:

http://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/nem_megfelelo_fertotlenitoszer.html

Forrás: http://www.elelmiszer.hu/cikk/rossz_minosegu_fertotlenitoszerekre_figyelmeztet_a_nebih

TOP 5