Skip to main content

A műanyagok lágyítására használt, a hormonrendszer működését megzavaró négy ftalátvegyület használatát betiltják Dániában. Így az EU-ban a gyermekjátékokban már tiltott anyagokat (DEHP, DIBP, DBP és DBP) Dániában más termékekhez sem lehet majd felhasználni.

A betiltást kezdeményező dán környezetvédelmi miniszter, Ida Auken, szerint nem lehet a fogyasztókat felesleges egészségügyi kockázatoknak kitenni. Dánia már korábban kezdeményezte az anyagok teljes körű uniós tiltását, de az ezzel kapcsolatos – remélhetőleg pozitív – döntés csak 2013 év tavaszára várható.

Lehetséges, hogy Dánia egyéni lépése kivívja az Európai Bizottság rosszallását, aki az egységes uniós piac megzavarása miatt eljárást kezdeményezhet az ország ellen. Az EU vegyianyag-szabályozása a REACH jogszabályon alapul, mely egységesen írja elő a tagállamoknak, hogy mely anyagokat milyen célokra lehet felhasználni.

A Réseau Environnement Santé francia környezetvédelmi civil szervezet közleményében megemlíti, hogy a szaporodási képességeket károsító, az elhízás és más krónikus megbetegedések kialakulási esélyét növelő vegyületek mielőbb kivonásra kerülnek. A különféle ftalátvegyületek keveréke már a hétköznapokban a szervezetünkbe kerülő mennyiségben is egészségkárosító hatású. Ezek a vegyületek megtalálhatóak a kozmetikumokban, orvosi eszközökben és szennyezőanyagként a szobák levegőjében is.Lehetséges, hogy Dánia egyéni lépése kivívja az Európai Bizottság rosszallását, aki az egységes uniós piac megzavarása miatt eljárást kezdeményezhet az ország ellen. Az EU vegyianyag-szabályozása a REACH jogszabályon alapul, mely egységesen írja elő a tagállamoknak, hogy mely anyagokat milyen célokra lehet felhasználni.

Forrás: http://www.levego.hu/hirlevelek/vegyi_anyag/2012/09/vegyi_anyag_hirlevel_2012_augusztus

Kép: http://www.choice.com.au/~/media/Images/Life%20stages/Having%20a%20baby/leads/Baby%20health%20and%20safety.ashx

TOP 5