Skip to main content

 Dacia Spring villanyautó

Állami támogatással a Spring olcsóbb, mint a legtöbb benzines kisautó, és a hatótávja sem tűnik vészesnek.

A Dacia a múlt héten jelentette be, hogy 100 ezer forint előleggel, kötöttség nélkül meg lehet rendelni az első elektromos autóját, amely jövőre érkezik.

hirdetés

Bár a Spring árát akkor még nem árulták el, a 2021-es magyarországi allokáció mind a 100 autóját órák alatt elkapkodták a hazai vevők.

Sejteni lehetett, hogy a piac legolcsóbb villanyautója lesz, arra azonban talán még az előrendelést leadók sem számítottak, hogy – a pályázat útján elnyerhető 2,5 millió állami támogatás levonása után – 

MINDÖSSZE 3,99 MILLIÓ FORINTÉRT JUTHATNAK MAJD HOZZÁ.

Fontos tudni, hogy a Dacia hazai importőre egyelőre csak az első 100 példány vásárlójának garantálja ezt a kedvező alapárat, de vélhetően a 2022-es kontingens autói sem lesznek jelentősen drágábbak.

Így a Spring közel egymillió forinttal olcsóbb a piac jelenlegi legolcsóbb négyszemélyes villanyautójánál, a Smart EQ Forfournál, miközben másfélszer nagyobb a hatótávja, és az utas- és csomagtere is tágasabb, utóbbi például 300 literes. Igaz, a Dacia is csak négy űlőhelyet kínála motorja pedig jóval gyengébb, mint a 82 lóerős Smarté.

Hogy néz ki?

Senkinek nem okozhat meglepetést a 3,73 méter hosszú Spring formája, hiszen a tavasszal bemutatott tanulmányhoz képest szinte semmi nem változott rajtaA kis városi crossover tulajdonképpen nem más, mint a Kínában tavaly óta kapható Renault City K-ZE európai piacra szánt változata.

Műanyag betétekkel, tetősínnel és jelentős, 15 centis hasmagassággal érték el, hogy úgy nézzen ki, mint egy mosásban összement SUV. Jól mutatnak rajta a narancsszínű betétek és a kettéosztott fényszórók az Y-alakú LED-es nappali fényekkel, de a 14 colos kerekek valahogy kicsinek tűnnek a nagy kerékjáratokhoz.

Dacia Spring belső tér

Megkapta a Duster-kormányt, a műszerfal ezt leszámítva a Renault-ból jön. Az olcsó anyagok ellenére kellemesnek tűnik az atmoszféra - FORRÁS: DACIA

Nem a sebességéért fogjuk szeretni

Ugyanazt a 45 lóerős, 125 Nm nyomatékú villanymotort és 26,8 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátort kapja a Dacia, mint a kínai Renault, de a végsebességét felemelték 105-ről 125 km/h-ra.

HA ECO ÜZEMMÓDBAN HASZNÁLJÁK, A TELJESÍTMÉNYE 31 LÓERŐRE, A VÉGSEBESSÉGE PEDIG 100 KM/H-RA CSÖKKEN,

viszont a hatótávja 10 százalékkal javul (valószínűleg így lehet majd elérni a gyár által megadott 225 km-es WLTP értéket).

Mint minden villanyautóban, természetesen a Sprintben sem kell kuplungolni és a sebességet váltani, mindössze a menetirányt kell kiválasztani egy forgókapcsoló segítségével a középkonzolon. Egyelőre nem tudni, hogy lesz-e fékenergia visszatáplálás a kocsiban.

Mennyi ideig tart a töltés?

Hagyományos háztartási konnektorból körülbelül

14 ÓRA ALATT LEHET MAJD FELTÖLTENI AZ AKKUT,

de 7,4 kW-os fali töltődobozzal ez az idő 5 óra alá, 30 kW-os egyenáramú gyorstöltővel pedig 1 óra alá szorítható. A MY Dacia mobilalkalmazással a tulajdonosok előre beállíthatják az utastér hőmérsékletét, ellenőrizhetik az akkumulátor töltöttségi szintét, elindíthatják és le is állíthatják a töltést, ha a kábel már csatlakoztatva van az autóhoz.

Milyen a felszereltség?

Nem meglepő a kedvező ár ismeretében, hogy csak a legszükségesebb tételeket tartalmazza az alapfelszereltség, például a változó rásegítésű elektromos szervokormányt, a távirányítós központi zárat, a négy elektromos ablakemelőt, az ESP-t, a hat légzsákot és a radaros vészfék-asszisztenst. Utóbbi a sajtóanyag szerint akár 170 km/óránál is működik, ami a valós végsebességet ismerve mókás adat.

Felárat kell fizetni a pótkerékért, a tempomatért, a manuális légkondicionálóért, a hátsó parkolóradarokért és a tolatókameráért is. Szintén extrának számít a navigáció és a 7 colos színes érintőképernyő, de aki megrendeli, Apple CarPlay és Android Auto kompatibilitást, digitális rádiót, Bluetooth kihangosítót, USB csatlakozót és hangfelismerést is kap hozzá.

A Dacia háromféle verziót fog gyártani a Springből. Először az autómegosztó szolgáltatóknak szánt műbőr-üléses, egyszerű felszereltségű példányok érkeznek 2021 első felében, aztán a magánvásárlóknak szánt autók 2021 őszén.

A HARMADIK VERZIÓ A KÉTÜLÉSES HASZONJÁRMŰ-KIVITEL, 

amely 800 literes, 1033 mm hosszú raktérrel és 325 kilós terhelhetőséggel rendelkezik.

Mennyi rá a garancia?

A Dacia szerint az autóbirtoklás összes költségvonzatát nézve (vásárlás és fenntartás) a Sping lesz a legolcsóbb új autó a piacon, ami a várhatóan alacsony szervizigény, az otthoni áram ára és a zöld rendszám nyújtotta kedvezmények ismeretében simán hihető.

A GYÁR 3 ÉV/100 EZER KILOMÉTER GARANCIÁT AD A TELJES AUTÓRA, ÉS 8 ÉV/120 EZER KILOMÉTERT AZ AKKUMULÁTORRA.

Nagyon valószínű, hogy a Spring

ALAPOSAN ÁT FOGJA RAJZOLNI AZ ELEKTROMOS AUTÓK PIACÁT

nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. A még épp használható méretű és hatótávolságú kisautó egyetlen igazi gyengéje a harmatos motorteljesítmény, de aki kizárólag városban használja majd, annak valószínűleg nem fog ez komoly gondot okozni.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Dacia

TOP 5