A nagyvárosok egyre környezettudatosabbá válnak és Tokió sem akar kilógni a sorból, ezért egy olyan felhőkarcolót terveztek, amely 90 százalékban fából fog megépülni.

A W350 névre keresztelt építmény, akárcsak a neve is jelzi 350 méteres lesz majd, amivel a város egyik legmagasabb felhőkarcolója lesz.

hirdetés

Tokióban egy 70 emeletes, 350 méter magas fából készült felhőkarcoló építésére készülnek. A W350 nevű építményben magánlakások, irodák és hotelszobák is helyet kapnak majd, áll a most közzétett tervekben.

Sumitomo Forestry - a felhőkarcolót megtervező és kivételező vállalat - szerint a fák az örömöt szimbolizálják, céljuk pedig az volt, hogy egy környezetbarát megoldással rukkoljanak elő. Azt is szeretnék, ha a városok természetesebben néznének ki és még több hasonlóegyedi megoldást szorgalmaznak.

A fával való építkezés azonban nem olcsó és az is felmerülhet az emberekben, hogy valójában mennyire környezetbarát az a megoldás, ami rengeteg fa kivágásával jön létre. Az építésnél 180 000 köbméter fát fognak felhasználni és a kivitelezés nagyjából 5,6 milliárd dollárba kerül, ami kétszer annyi, mint egy ugyanilyen magas hagyományos anyagokból épített felhőkarcoló.

A vállalat úgy gondolja, hogy ez a költség a jövőben csökkenni fog, amint egyre többen térnek vissza a fához, mint építőanyaghoz. Elmondták, hogy a projekt kivitelezése közben is jöhetnek még költséghatékony megoldások, hiszen egyre több technológiával kísérleteznek menet közben.

A jelenlegi legmagasabb, fából készült épület 53 méter magas és a University of British Colombia diákjaj számára szolgál lakóhelyként.

Sumitomo Forestry épületében nagy szerepe lesz a növények is. A tervek szerint a földszinttől az emeleteken végig fölfelé különböző növényekkel fogják beborítani az épületet, ezzel utalva bolygónk biodiverzitására, miközben oxigént is termelne a növényzet az építményben élők számára.

Az felhőkarcoló tervrajzain hatalmas balkonok is láthatóak, amelyek körbeölelik az épület négy oldalát így nyújtva lehetőséget a lakóknak, hogy élvezzék a friss levegőt, a növényeket és a kilátást a városra.

Mivel a földrengések gyakoriak Japánban, ezért erre is fel kellett készülnie a kivitelezőnek.Az épület struktúráját a legfejlettebb fölrengésbiztos technológiákkal látták el, így nem kell majd aggódniuk azoknak, akik beköltöznek.

A koncepciót a Tsukuba Research Institute dolgozta ki, amely a Sumitomo Forestry kutatási- és fejlesztési részlege. Az intézet szeretné a jövőben továbbfejleszteni a fafelhasználású urbánus építészetet. A vállalat múltja egészen 1691-ig nyúlik vissza és a W350 befejezése valószínüleg éppen a vállalat 350. évfordulójára esik majd 2041-ben.

A Sumitomo Forestry megjegyzi, hogy Japán területének nagyjából kétharmadát borítják erdők és ezzel a második helyen álnak az OECD országok között, csupán Finnország előzi meg őket. Azonban az építkezéshez felhasználni tervezett famennyiség mindössze 30 százalékát szereznék be Japánból.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Sumitomo Forestry w350

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu