Skip to main content

 

Huszonnégy emeletes fa magasházat építenek egy hazánkkal szomszédos országban. Tervezői szerint környezetbarát megoldás fából építkezni, a magyar szakértő ezzel nem feltétlenül ért egyet.

A tervek szerint jövő tavasszal kezdik építeni Bécs Seestadt Aspern nevű új városrészében a világ legmagasabb faházát. A 84 méter magas, 24 emeletes épületben egy szálloda, irodák, bérlakások, étterem és wellnessközpont is helyet kap.

A 2018-ra elkészülő épület a HoHo nevet viseli, ami a a német holz (fa) és hoch (magas) szavak rövidítéséből adódik. Ténylegesen a magasház háromnegyede lesz fából, csupán az építőanyagok negyedét teszik ki egyéb anyagok.

hirdetés

Az óriási faháznak helyet adó bécsi Seestadt Aspern maga is kiépítés alatt áll, jelenleg Európa egyik legnagyobb városfejlesztési projektjének számít. Kiépítése a tervek szerint húsz év alatt fejeződik be, és mintegy húszezer otthont húznak fel benne. A projekt első szakaszának költsége eléri a 130 millió eurót is, ebből mintegy 65 milliót – húszmilliárd forintot - csak az óriási faépületre szánnak - számolt be a Tervlap építészeti szakportál.

Miért jó, ha fából van a felhőkarcoló?

A fa felhőkarcolót tervező osztrák Rüdiger Lainer építészstúdiónál az Origónak elmagyarázták, hogy környezetvédelmi okok miatt esett választásuk a beton vagy más tipikus építőanyag helyett a fára. Ezzel a technológiával egy hasonló méretű acélbeton házhoz képest jóval kevesebb - 2800 tonna szén-dioxiddal egyenértékű - károsanyag-kibocsátással jár az épület felépítése.

“Fát használni egy több mint nyolcvan méteres épülethez óriási mérnöki kihívás, precíz tervezést, kreatív csapatot és tökéletes építési telket igényel” - magyarázták a 25 ezer négyzetméter alapterületű épület tervezői.

Azonban a fa alkalmazása számos hátránnyal is bír - tűzveszély, korhadás -, ám a fából készített épületek megfelelő gondozás mellett strapabírók és időtállóak is lehetnek. A világ legöregebb faépítményét, a 32 méter magas japán Hórjúdzsi templomot több mint 1400 éve építették, és még mindig stabilan áll, látogatható, 1993 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.

Nem fog leégni?

A fa építőanyagból fakadó kiemelt tűzveszélyt fejlett, automatikus oltóberendezésekkel orvosolnák a tervezők. A felhőkarcolók esetében a tűzvédelem kiemelt fontosságú, ám gyakran ez is kevés: Dubajban a múlt hónapban égett le a szerencsétlenül elnevezett “Fáklya” magasház.

Budapesten nem lesz óriás faház

Bár a bécsi építésziroda szerint a fa ideális építőanyag toronyházakhoz, Dulácska Zsolt építészmérnök szerint nem érdemes arra számítani, hogy robbanásszerűen elterjedjen Magyarországon. Dulácska szerint a bécsi projekt esetében a fa építőanyag használata inkább marketingcélokat szolgál, a jövendőbeli bérlők számára egy hagyományos háznál vonzóbb lehet a különleges magasház.

Dulácska Zsolt elsősorban tűzveszélyessége és szilárdsági jellemzői miatt nem tartja ideálisnak a fát magasházak építéséhez, ám kiemelte, hogy földszintes épületek estén a faszerkezet megbízható lehet. Hiába a földrengésekkel szembeni ellenállás, a magyar szakember szerint a középmagas és magas épületeknél a fokozott tűzvédelmi veszély elhárítása az eltérő tűzvédelmi szabályozás miatt körülményes, így nem feltétlenül éri meg a fa alkalmazása.

Ráadásul megkérdőjelezhető az is, mennyire környezettudatos a fa felhőkarcoló építése. A faanyag ugyan valóban környezetbarát, ám kérdéses, hogy megéri-e belőle nagyméretű középületek sokaságát felépíteni, ha cserébe egy fél erdőt kell letarolni - magyarázta Dulácska Zsolt.

Máshol is divat a fa felhőkarcoló

Nem egyedi elképzelés a fából készül magasház ötlete. Amerikában tavaly júniusban épült meg a közel 30 méter magas “Fa innovációs- és dizájncenter”, melyet direkt ilyen típusú építkezésre kifejlesztett masszív gerendák és egyedi ragasztók tartanak egyben. Az épületnek hat extra magas emelete van, és összesen 25 millió dollárba, azaz hétmilliárd forintba került.

Az amerikai épület azonban eltörpül, és a bécsi magasház is csak másodhegedűs lesz ha a C.F. Møller építészcég által tervezett faház felépül: a Stockholm belvárosában elhelyezkedő 34 emeletes faépület terveit még 2013 végén fogadták el, felépíteni a jelenlegi elképzelések szerint 2023-ig fogják.

A mérnökök jelenleg még csak találgatják, hol lehet a felső határa az ilyen építményeknek, az egyik legnagyobb amerikai építőipari cég, a Skidmore, Owings & Merill szerint akár a 42 emeletes faépület is megvalósítható lehet.

Módosítják a fát, hogy jobb építőanyag legyen

A Cambridge Egyetem kutatói jelenleg azzal kísérleteznek, hogy megváltoztassák a fa molekuláris tulajdonságait annak érdekében, hogy az anyag az acélnál és a betonnál alkalmasabb építőeleme lehessen felhőkarcolóknak - nyilatkozta Michael Ramage, az egyetem kutatója a The Naked Scientist blognak.

A brit kutatók azt szeretnék elérni, hogy a fát ellenállóvá tegyék egy emberöltőnyi hosszúságon át is. Ramage szerint a fa azért lehet a jövő ideális építőanyaga, mert a fák újratelepíthetők, míg az acél előállításához szükséges vas és szén csak korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre bolygónkon.

Michael Ramage a blognak elmondta, hogy papíron már megterveztek hetvenemeletes faházat is, de erről eleve tudni lehet, hogy a valóságban összeomlana. Jövőbeli fejlesztéseik során azt akarják elérni, hogy az anyagot úgy erősítsék meg, hogy a faanyag elég erős legyen egy ilyen magas épülethez is.

Ramage úgy véli, a megfelelő szerkezetű faépületek nem feltétlenül tűzveszélyes, csak kellő vastagságú gerendákat kell alkalmazni. A brit kutató a tábortűz példáját hozta fel, ahol a nagy rönkök begyújtása összetett, hosszú folyamat. Szerinte a faanyag elszenesedett külseje egyben szigetelőanyagként is szolgál, így bizonyos nagy tüzek esetében a fastruktúra ellenállóbbnak bizonyul az acélnál is - írja a tudományos blog.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Ennél magasabb faház még sosem épült, Forrás: Milestones in Communication

TOP 5