Skip to main content

 

Egyelőre persze még nem Magyarországon, a hír azonban jól érzékelteti, milyen irányba halad a világ közlekedése. Lehet, hogy 10 éven belül a pilóta nélküli légiközlekedésé lesz a jövő?

Akár már a nyár közepén is elérhető lesz Dubajban a dróntaxizás, számolt be a közlekedési hatóság vezetője, Matar al-Tajer a World Government Summit nonprofit szervezet dubaji találkozóján.

hirdetés

A nyilatkozatban tulajdonképpen nincs semmi rendkívüli, hisz a kínaiak már tavaly arról adtak hírt, miszerint a Dubajban is használandó dróntaxival annyira eredményesek a kísérleteik, hogy az autonóm repülő eszközzel rövidesen bekapcsolódhatnak a "hétköznapi" forgalomba. 

Nemsokkal ezután az amerikaiak is arról számoltak be, hogy hasonló eszközzel rukkolnának elő a piacon. Önrepülő légitaxikkal javítanának a városi, azaz a "földi" közlekedés leterheltségén.

A kvadkopterekkel kísérletező Airbus, akár csak a kínai Ehang, az Uberhez hasonló modellt talált ki a légitaxizáshoz.

Terveik szerint egy okostelefonos appal lehet fuvart rendelni, majd megadni a célállomást, hogy az utast oda vigye, pontosabban röptesse. A szolgáltatást bárki igénybe veheti.

Az arab országban bevezetésre kerülő jármű akár 160 km/h sebességgel is képes haladni, és félórát bír ki egy töltéssel a levegőben, ezelatt pedig 50 km-t tud megtenni. 

Ahogy Matat al-Tajer nyilatkozott, a dróntaxi már nem egy olyan modell, amit különböző kiállításokon be lehet mutatni, hanem egy olyan jármű, mely a közlekedés szerves részét fogja képezni.

A dubaji kezdeményezésről alább videó is megtekinthetó.

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás 

TOP 5