Skip to main content

halál szem retina öregedés 

Egy gyors, fájdalommentes és olcsó módszer választ adhat arra, kik azok, akik „gyorsabban öregednek" és emiatt korábban halnak meg. Ehhez pedig csupán a szemgolyót kell vizsgálni – írja a Science Alert tudományos portál.

Az öregedés mindannyiunk testére hatással van, egyes emberek szervezete azonban a kor előrehaladtával gyorsabban épül le, mint másoké, így ki vannak téve a korai halál kockázatának.

hirdetés

Létezik egy gépi tanuláson alapuló módszer, amely során pusztán a retina vizsgálatával meg lehet állapítani egy személy tényleges, biológiai korát. A metódus azért is forradalmi, mert általa megjósolhatjuk a páciens egészségi állapotának jövőbeli változásait.

Az algoritmust már korábban tesztelték a szakemberek az Egyesült Királyságban élő középkorúakon és időseken, az eredményeket a British Journal of Ophthalmology című szaklapban hozták nyilvánosságra.

AZT TALÁLTÁK, HOGY A PROGRAM 3,5 ÉV LEFORGÁSA ALATT KÖZEL 47 000 ALANY ÉLETKORÁT TUDTA MEGÁLLAPÍTANI. TÍZ ÉVVEL A KUTATÁS UTÁN A VIZSGÁLT CSOPORTBÓL 1871-EN HALTAK MEG, AZ Ő RETINÁJUK ROSSZABB ÁLLAPOTBAN VOLT, MINT A TÖBBI ÖNKÉNTESÉ.

Példának okáért ha a gép szerint egy személy retinája egy évvel idősebb volt, mint a tényleges kora, akkor a következő 11 évre vetítve a bármilyen okból bekövetkező halál kockázata 2 százalékkal emelkedett. A keringési betegségeknél és a ráknál viszont nem volt annyira pontos az előrejelzés.

Az eredmények elsősorban megfigyelésen alapulnak, és még nem tudni, biológiai szinten mi szabályozza ezt az összefüggést.

MINDENESETRE A TANULMÁNY MEGÁLLAPÍTÁSAI EGYBEVÁGNAK AZOKKAL A RÉGEBBI FELFEDEZÉSEKKEL, AMIK SZERINT A RETINA KÜLÖNÖSEN KI VAN TÉVE AZ ÖREGEDÉS OKOZTA KÁROSODÁSOKNAK.

Habár a gépi intelligencia nem jelezte annyira pontosan előre a szív- és érrendszer okozta halálozásokat, ez nem feltétlenül a módszer hibája. Az utóbbi években számos olyan készítmény került forgalomba, amik javítják a keringési rendellenességgel küzdők túlélési esélyeit, és ez az előrelépés szignifikánsan befolyásolhatta az eredményeket. Köztudott, hogy a látószövet sok eret és ideget tartalmaz, így tanulmányozása bizonyosan fontos információkat adhat a szív és az agy egészségi állapotáról.

Természetesen léteznek más lehetőségek is a tényleges biológiai életkor megállapítására, azonban az agyi képalkotás és a különböző genetikai vizsgálatok pontatlanabbak, költségesebbek, időigényesebbek, és nem utolsósorban invazívabbak lehetnek a retina tanulmányozásánál. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5