Skip to main content

A földikutya egész életét az emberek elől elzárva, a föld alatt tölti. A rágcsálók rendjéhez, az emlősök osztályához tartozó család Európa legveszélyeztetettebb emlőse. Állományuk, élőhelyeinek felszámolása miatt erősen megfogyatkozott, ezzel fennmaradásuk közvetlen veszélybe került. Itthon körülbelül már csak 1000- 1200 földikutya él, a jelenlegi élőhelyei közül pedig csak kettő található országos jelentőségű védett természeti területen.

Az eredetileg sztyepplakó állat Dél- Kelet Európában, KisÁzsiában, és Líbiában őshonos. Szerbiában és Délvidéken körülbelül 300 nyugati földikutya él. Életmódjuk és nagyságuk a vakondéhoz hasonló. Téli álmot nem alszik, de hideg időben néha napokig a vackán marad. Földalatti járatai száz méternél is hosszabbak és akár több méter mélyre vezetnek le a föld alá. A növények gumóit, gyökereit alulról közelíti meg, és úgy fogyasztja.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Csorba Gábor, a Földikutya Védelmi Szakértői Csoport elnöke szerint a földikutya jellegzetes tulajdonságai közé tartozik a szem, a fülkagyló és a szem hiánya. Az alsó, felső metszőfogaik mindig kilógnak a szájából, laza bőrük, selymes szőrzetük pedig a járatokban való mozgást jelentősen megkönnyítik. Speciális érzékszervükkel képesek a föld mágneses terét érzékelni, valamint tudnak ultrahanggal is tájékozódni.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a honlapon, http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120522-egyenlito-foldikutya.html a csatorna weboldalán.

OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 6 és 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5