Skip to main content

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég adta közre azt a listát, melyen a legveszélyesebb szuperbaktériumok szerepelnek.

Marie-Paule Kieny, a WHO főigazgató-helyettese szerint a lista közzétételével nem akartak riadalmat kelteni,  - még ha sikerült is -, sokkal inkább a gyógyszergyártó cégeket szeretnék új kutatások elvégzésére ösztönözni.

hirdetés

A kutatásokra azért van szükség, mert az elmúlt 30 évet tekintve egyre több az olyan kórokozó, mely ellenáll a gyógyszereknek, az antibiotikumokat gyártó vállalatok azonban nem igazán érdekeltek az olyan gyógyszerek fejlesztésében, amiket a betegek csak rövid  ideig szednek, így kevés rajtuk a profit.

A főigazgató-helyettes ezért figyelemfelkeltés céljából tette közzé a listát, jelezve a kormányok felé, hogy kormányzati összefogásra és megfelelő finanszírozási rendszer kidolgozására van szükség ahhoz, hogy a gyógyszergyártó cégek ismét fejleszteni kezdjék a kutatásaikat.

A kórokozókat hármas szint szerint különböztetik meg. Kritikus, magas és közepes veszélyt jelentőek lehetnek, ahogy látható a rendszerezés az alábbi listán.

Kritikus

  1. Acinetobacter baumannii
  2. Pseudomonas aeruginosa
  3. Enterobacteriaceae

Magas

  1. Enterococcus faecium
  2. Staphylococcus aureus
  3. Helicobacter pylori
  4. Campylobacter
  5. Salmonellae
  6. Neisseria gonorrhoeae

Közepes

  1. Streptococcus pneumoniae
  2. Haemophilus influenzae
  3. Shigella

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5