Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

erdoirtokA környezetvédők nagy felháborodására és a kormány által képviselt állásponttal szembemenve szavazta meg a brazil képviselőház azt a vitatott földhasználati törvényt, amely engedve az erős agrárlobbinak felpuhítja az esőerdők védelmét.

Az erdőtörvény (Código Florestal) módosítására benyújtott tervezetre az alsóházban 274-en bólintottak rá, 184-en ellene szavaztak, míg ketten tartózkodtak. Az új jogszabály értelmében egyrészt csökkentenék a földbirtokokon megtartani szükséges erdőterület nagyságát, másrészt amnesztiát kapnának azok a gazdák, akik 2008 júliusáig illegálisan irtottak ki erdőket.

A tervezet kritikusai szerint ezzel szabad utat engednek a további fakivágásoknak, a Greenpeace pedig az "erdők végének kezdetét" látja a törvénymódosításban. "A tervezet egy teljes és korlátlan amnesztiát ad azoknak, akik túl sok fát vágtak ki, ..., és lehetőséget teremt Brazíliában az újabb erdőirtásokra" - fogalmazott állásfoglalásában a független környezetvédelmi szervezet. A módosított jogszabály ugyan korábban kivágott erdők újratelepítéséről is rendelkezik, de a szövetségi államokra bízza annak mértékét.

Az erdővédelem lazításának támogatói elsősorban azzal érvelnek, hogy a tervezet a gazdálkodók többsége számára jogbiztonságot teremt, továbbá javítja a mezőgazdasági termelés körülményeit. Brazília a világ első számú kávé, cukornád- és narancstermesztője, továbbá a szójatermelésben és a szarvasmarha-tenyésztésben is élen jár.
A szenátus még decemberben fogadta el a szóban forgó tervezetet kisebb módosításokkal, így már csak Dilma Rousseff brazil elnök aláírása szükséges az életbe lépéséhez. Rousseff korábban az amnesztiára vonatkozó szabályozás elfogadása esetére a jogszabály megvétózását helyezte kilátásba.

Brazíliában az erdők kiirtását teszik felelőssé a széndioxid-kibocsátás közel kétharmadáért. 2010 augusztusa és 2011 júliusa között hivatalos adatok szerint 6238 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el, 11 százalékkal kevesebbet, mint a 2009/2010-es időszakban. A dél-amerikai ország 2020-ig drasztikusan szeretné csökkenteni a széndioxid-kibocsátását, s ehhez 80 százalékkal mérsékelné az erdőirtást.

Forrás: greenfo.hu