Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120421d1_belize_bio.jpgAz OzoneNetwork érdekes filmet vetített egy karib-tengeri szigetről szerdai Édenkert c. műsorában. A gyönyörű terület magántulajdonban van, és az elképzelések szerint ökofalu épül, épülne rajta, ez adja egyediségét.

A terület 30 %-a vár értékesítésre, néhány társtulajdonos már be is költözött, a fennmaradó 70 % azonban ugyanúgy maradna fenn, ahogy évezredek óta létezik. Teljes természeti szépségében.

120421d2_belize_bio.jpgA filmben bemutatott belga állampolgár a családjával együtt nemrég vette birtokba házát, aki felhagyott rendőri hivatásával Belgiumban, és végleg elköltözött a Karibi térségbe. Mivel hobbija a búvárkodás, az ökoturizmus jegyében külföldi vendégeket kalauzol a tenger mélyére megtekintendő a csodálatos korallzátonyokat, ez szolgáltatja a megélhetését. Aki mer bátor lenni, és egy egész életre szóló döntést hozhat, összekötheti a kellemest a hasznossal.

A sziget északi területein napelem parkkal és szélerőművel biztosítják az energiát a lakóknak, - majd ha teljesen kiépülnek -, ezen felül érvényesül az a koncepció, hogy a mangrove erdőt is magában rejtő környezetet természetes szépségében kell megőrizni, hisz a sziget számos egyedi állat és növényfajnak ad otthont. Emiatt szigorú szabályok érvényesülnek, pl. egy olyan pallóösvényen közlekedhetnek csak a turisták, mely nem hódít el területet a makadám utaknak, és így nem szeli ketté a szigetet. (Hasonló szigeteken, pl. Naurun, épült autóút is, valójában teljesen feleslegesen. Nauru példaképe a fenntarthatatlan fejlesztésnek, a sziget mára teljesen tönkretette környezetét, mely jó esettanulmány, mi várhat ránk is, ”nagyobb szigetlakókra”, ha követjük példájukat.)

120421d3_belize_bio.jpgA szigetet is magába foglaló teljes korallszirt a második legnagyobb a világon, így egymást érik a gyönyörűbbnél gyönyörűbb csöppszigetek egy-egy pálmafával, gyér növényzettel, és egy-egy kunyhóval, melyek nagyobb motorcsónakokkal, hajókkal kereshetők fel. Külön nevezetesség a Blue Hole, mely egy elsüllyedt barlangrendszer része. Szinte teljesen szabályos kört alkot, mélykék színével válik ki a környezetéből. A térség egyébként is igen alkalmas vízi sportokra, szörfözésre, kenuzásra. Sok ökoturista kifejezetten ezért is keresi fel, mely remekül összeköthető a búvárkodással. Az édenkertben édes a semmittevés is, hisz sokan csak a relaxáció, és nem az aktív sportok miatt látogatnak el ide. A szigetet évente kevés turista keresheti fel, számuk limitált, így kerülhető csak el a sziget túlterhelése.

A hulladékgazdálkodás idilli, gyakorlatilag alig keletkezik szemét, ezt a turisták vagy az ott lakók gyűjtik és ürítik. Az emberi ürülék is felhasználásra kerül, hiszen a szigetre csak komposzt WC-k lettek telepítve, azok is egy helyre éppúgy, mint a zuhanyozók, akár egy kempingben. A sziget házaiban nincs légkondicionálás, mivel az a koncepció, hogy az emberek is természetes közegükben éljenek. Ugyanígy nincs kiszolgáló személyzet sem, tehát a turistáknak saját magukat kell ellátniuk. Az idilli környezet azonban megér ennyi fáradozást.


Béer


Kép forrása:
http://www.slickrock.com/longcayebelize.html
http://coastingsole.wordpress.com/2010/11/16/the-most-epic-dive-the-blue-hole-belize/