Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

120415b1_farkas_bio.jpgA Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség megfigyelései alapján változik a szigorúan védett vadállatok életmódja: a medvék nem mennek már fel a Hargitára telelni, hanem a dombvidéken maradnak, a farkasok étrendjébe pedig bekerültek a kóbor kutyák.

A Székelyhon portálnak Both József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség osztályvezetője számolt be a vadállomány most zajló összeírásának, és az ezzel kapcsolatos megfigyeléseknek az eredményeiről. Mint a szakember elmondta, a zömében magyarok lakta Hargita megyében a hosszúra nyúlt tél miatt május 15-ig kellett kitolni a vadszámlálás határidejét, ezért most még csak a vadállatok életmódjával kapcsolatos megfigyelt jelenségek körvonalazódnak.

Both József elmondta: a terepmunka során azt tapasztalták, hogy egyre több medve tölti a telet is a dombvidéken, nem húzódnak már fel telelni a Hargita magas hegyeire. Ezek a medvék általában kidőlt fák gyökerei alatt készítenek búvóhelyet, barlangot, vagy ásnak maguknak kisebb kotorékot. Valószínűleg azért maradnak az alacsonyabban fekvő területeken, mert a kukoricásokban, gyümölcsösökben késő őszig találnak ennivalót.

A szakember arra figyelmeztetett, hogy a települések terjeszkedése, és a vadállatok életterének csökkenése miatt egyre elmosódottabbá válik a határvonal a civilizáció és a vadon között. A gazdák kukoricatermésének egy részét a vadak falják fel, és az is megtörténik, hogy saját kertjében támad meg valakit a medve, vagy valamely székelyföldi város területén marcangolnak szét egy őzet a kóbor kutyák.

Ennek a változásnak a része az is, hogy a gazdátlan ebeket viszont a farkasok falják fel. Both József magyarázata szerint a kóbor kutyák könnyű prédát jelentenek a farkasok számára. A szakember hozzátette, a farkasok kutyavadászata csak most vált jelenséggé, hiszen régen sokkal alacsonyabb volt a kóbor kutyák száma a térségben.


Forrás: MTI,
http://szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/a-vadon-es-a-civilizacio-talalkozasa

Kapcsolódó anyagaink:
3000 adag farkasürüléket elemeztek – Nem eszik a háziállatokat. - http://utajovobe.eu/hirek/sokfeleseg/398-3000-adag-farkasuruleket-elemeztek-nem-eszik-a-haziallatokat
,,A farkasok visszatértek Magyarországra” - http://utajovobe.eu/hirek/sokfeleseg/311-a-farkasok-visszatertek-magyarorszagra