Skip to main content

Titokzatos jávorszarvas-pusztulás okai után kutatnak szakértők Svédország déli részén. Különösen érintett Öland szigete, ahol a becslések szerint már csupán háromszáz jávorszarvas él. A populáció csökkenése a fiatal állatok szokatlanul magas mértékű elhullásának köszönhető: jávorszarvasborjúk több mint fele egy héten belül elpusztult az elmúlt években.

Az ország egész területét nézve azonban nem áll fenn az a veszély, hogy kihal Svédország egyik jelképe, a populációt ugyanis 300-400 ezer egyedre becsülik. Évente kilencvenezer szarvast terítenek le a vadászok.

Az Umeai Egyetem kutatói szerint egyelőre nem tudni, hogy a feltűnő fogyatkozás a túl magas egyedszámra vezethető-e vissza. Göran Ericsson vadállatszakértő szerint az élelemhiány lehet az ok. 

Az 1980-as és 1990-es években tapasztalt hasonló jelenségnek ez állt a hátterében. Akkoriban a vadászok Svédország nyugati részén szokatlanul nagy számú elhullott állatra bukkantak. Egy beható állományelemzés során kiderült, hogy ezer hektárra 18-22 jávorszarvas jutott akkoriban - ez a normális populáció négyszerese.

A kutatók szerint szerepet játszhat a klímaváltozás és területük beszűkülése is. Mindkettő előidézhet táplálékhiányt és kedvezhet a betegségek kialakulásának - mondta el Ericsson a TT svéd hírügynökségnek.

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20130828_Rejtely_pusztulnak_a_javorszarvasok_Svedo

Kép forrása:http://www.cinto.hu/programok/skandinavia-osszel

TOP 5