Skip to main content

A kutatók bebizonyították, az Antarktiszra látogató turisták és tudósok többsége növények magjait hurcolja be ruházatán.

Mikor az Antarktiszról esik szó, a legtöbb ember számára a végtelen jég otthona ugrik be. De a jeges kontinens 1%-a - ami bizony jelentős terület - jégmentes, főleg az Antarktiszi-félszigeten, ami sajnálatos módon rohamosan melegszik. Mivel erre a területre sok ember látogat el, ruhájukon és bakancsaikon esetenként magukkal hozva távoli tájak növényeinek magjait, a mostoha körülmények ellenére bizonyos fajok képesek gyökeret ereszteni.

A közeli szigeteken a véletlenül, vagy szándékosan behurcolt fajok már így is jelentős ökológiai változásokat idéztek elő, és ahogy az elmúlt 50 évben a félsziget hőmérséklete 3 fokkal emelkedett, úgy vált egyre “otthonosabbá” az idegen fajok számára. A tenger élővilágában már bekövetkeztek változások, óriási rákok jelentek meg a melegedő tengerben.

A kutatók miután megvizsgálták a félszigetre érkező turisták, tudósok és az őket kísérők ruházatát megállapították, hogy minden látogató átlagosan 9.5 magot hurcolt be magával. A lábbelik az elsőszámú hordozók, de a magok kényelmesen beutaznak a többi ruhadarabon vagy a csomagokra tapadva. A felmérésből megállapították, hogy évente mintegy 70 000 mag érkezik a kontinensre, többsége a melegebb régiókba ahol a növevények túlélésének esélye a legnagyobb.

Ökoturisták az Antarktiszon

A mintegy száz kilométerre található Deception-szigetet gyakran látogatják a turisták, hogy megtekintsék az ott található régi bálnavadász bázist, aminek hatására két fűféle és két ugróvillás faj már kolonizálta is a szigetet. Magán a félszigeten az egynyári perje (Poa annua) - ami több szigeten is domináns fajjá avanzsált - négy kutatóbázis közelében is megtelepedett.

A tudósok szerint mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzák a további fajok beérkezését, valamint, hogy a már megtelepedett fajokat kigyomlálják, különben az Antarktisz finom ökológiája is drámaian meg fog változni.

Az Antarktiszi Utazásszervezők Nemzetközi Szövetsége (IAATO) már most is mindent megtesz, hogy a látogatók magmentesen érkezzenek, és néhány ország tudományos szervezete is hasonló előírásokat tart fent. De ahova emberek érkeznek elkerülhetetlen, hogy behurcoljanak magukkal más fajokat is. Ezt megakadályozni lehetetlen, csak a károk mértékét lehetséges enyhíteni.

A dolgokat bonyolultabbá eszi, hogy az Antarktiszi-félszigetre és a szigetekre a szél is szállít magokat Dél-Amerikából. De az emberi tényező itt is nagy szerepet kap, mivel a szél hátán érkező növények csak azért képesek megtelepedni, mert az emberiség által okozott üvegházhatás megfelelő klimatikus kondíciókat teremt számukra.

Forrás: ma.hu

TOP 5