Skip to main content

Virágba öltözött rétek, zöldellő mezők: pompás tájat teremtettek az erdélyi kisgazdák. Vajon meddig marad fenn ez a csodavilág? – ezekkel a sorokkal vezeti be a júliusi National Geographic az erdélyi kaszálórétekkel foglalkozó írását.

Mint azt Rodics Gergelytől, a Pogány-havas Kistérség ügyvezetőjétől megtudtuk, Adam Nicholsonnak, a cikk írójának az említett társulás mutatta be a csíki és gyimesi gazdálkodást és Európa legfajgazdagabb réteit. „Adam azóta jó barátunk lett, aki azon is dolgozik, hogy a társulásnak segítséget nyújtsanak angliai szervezetek és magánszemélyek” –  hangsúlyozta Rodics.

Mint kifejtette, a cikk fényképésze, Rena Effendi térségünkben csupán egy hetet töltött. Küldetése az volt, hogy Európa egyik utolsó egybefüggő középkori tájszerkezetét (kis parcellás, mozaikos tájszerkezet sok ezer négyzetkilométeres területen) és az ottani életet dokumentálja. Azonban ő nemcsak középkori tájat, de középkori viszonyokat is keresett, amit térségünkben nem talált meg, ezért készültek a cikk fényképei Máramarosban.

Az írás egyébként terjedelmesen foglalkozik a gazdálkodási minták bemutatásával, illetve a kaszálórétek fajgazdagságával. Mint a szerző hangsúlyozza, az erdélyi kaszálók összesen 619 növényfajt rejtegetnek, ebből 38 a nemzetközileg vagy országosan védett faj, tizenkettő pedig az őshonos, csak itt felelhető. A cikk Kaszálórétek őrzője címmel mintegy háromoldalas interjút is közöl Rodics Gergellyel, akiről Cătălin Gruia szerző azt írja, munkatársaival az erdélyi szénagazdálkodás megőrzésén, a páratlanul gazdag flórájú-faunájú kaszálórétek veszélyeztetett ökoszisztémájának megmentésén fáradozik. Az írás a világon 36 nyelven jelenik meg, és több mint 50 millió olvasóhoz jut el.

(A NG cikke gyönyörű fotókkal illusztrálva itt olvasható: http://www.ng.hu/Magazin/magazincikk/2013/1307/kaszaloretek_erdelyben - szerk.)

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/europa-figyelmenek-kozeppontjaban-a-csiki-kaszaloretek

Kép: A magashegyi kaszálóinkat ismerteti a világhírű magazin

TOP 5