Skip to main content

A klímaváltozásokkal járó felmelegedés miatt hamarosan a veszélyeztetett fajok listájára kerülhet a tundrák kis testű ragadozója, a medvéknek is nekiugró rozsomák, írja Wyoming News. A menyétfélék közé tartozó torkosborznak ugyanis lételeme a nagy hó: a bőrhártyás mancsaival jóval mozgékonyabb a havas terepen az áldozatainál (fajdok, havasi nyulak, sőt, rókák, hiúzok és rénszarvasborjúk), akik enyhébb időben amúgy elfutnának előle.

Az Egyesült Államok Halászati és Vadászati Hivatala, a U.S. Fish and Wildlife Service pénteken jelentette be: indítványozni fogják a Természetvédelmi Világszövetségnél a rozsomákok felvételét a kihalással fenyegetett fajok vörös listájának veszélyeztetettkategóriájába. Jelenleg ezek az állatok a nem fenyegetett fajok között szerepelnek. A szervezet már 2010-ben is jelölte a rozsomákokat a listára, ám akkor még nem kerülhettek fel oda. Idén viszont a Természetvédelmi Világszövetség végleges döntést ígért az ügyben.

Shawn Sartorius, a Halászati és Vadászati Hivatal biológusa szerint ugyanis a rozsomákokat ugyanúgy veszélyezteti az éghajlatváltozás és a felmelegedés, ahogy a jegesmedvéket a sarkvidéki területek csökkenése. A kis medvékre emlékeztető, harminckilós rozsomákoknak nagyon fontos a mély hó és a fagyos idő. A hótakaró álcázza a sziklás talajba vált odúikat, a hidegben pedig könnyebb elkapniuk a téli álmot alvó állatokat, mivel nekik nincs szükségük effajta pihenésre.

Míg Kanadában ma is több tízezer rozsomák szaladgál a tundrán, Alaszkában, Montanában, Idahóban és Wyomingban csak kisebb kolóniák élnek az emberlakta településektől távoli hegyvidékeken. A rozsomákok vadászata és csapdába ejtése a 70-es évek óta tilos a legtöbb észak-amerikai tagállamban, ma már csak Montanában engedélyezett a befogásuk. Sartorius szerint jelenleg nagyjából 250-300 rozsomák élhet az Egyesült államok északi részén. Az állomány az 1930-as években jelentősen megcsappant az esztelen vadászat és mérgezés miatt, szerencsére az 50-es években több kisebb kolónia is délre költözött a kanadai területekről (sőt, még Kaliforniában is él három rozsomák az ottani nemzeti parkban).

A vadhatóságok csak a 2000-es évek óta tartják nyilván hivatalosan az amerikai rozsomákok egyedszámát. Bob Oakleaf, a Wyoming Game and Fish Department munkatársa szerint ma már kevesebb, mint 30 rozsomák él Wyoming területén. Épp ezért a Halászati és Vadászati Hivatal jelenleg azt tervezi, hogy rozsomák kolóniákat telepítenek Wyoming déli megyéitől, Albanytól és Carbontól délre, Colorado állam északi hegyvidékeire. Emellett természetesen minden lehetséges módon fel akarják hívni a figyelmet az amerikai rozsomákok alacsony egyedszámára és az élőhelyük megóvásának fontosságára.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/02/03/kihalhatnak_az_eszak-amerikai_rozsomakok/

TOP 5