Skip to main content

Uráli bagoly (Fotó: Barczánfalvy Péter, HNPI) Még december 25-én a Jakab-hegyen egy szirti sast, január 7-én Mailáthpusztán pedig egy uráli baglyot figyeltek meg. Az új észlelésekkel együtt az 1960 óta Baranyában megfigyelt madárfajok száma 284-re emelkedett. A szirti sas elsősorban a magashegységek lakója, de azok peremvidékein is szórványosan fészkel. Hazánkban csak a Zempléni-hegységben költ 4-5 pár.

Főleg a fiatal madarak ősztől kezdve lehúzódnak a síkvidékekre is (a Hortobágyon minden évben megfigyelhető néhány áttelelő példány), gyakran nagyobb távolságokra elkóborolva. A fajjal kapcsolatban bizonytalan megfigyelési adatok már korábban is voltak a megye területéről, de a decemberi észlelés tekinthető az első hiteles adatnak.

Az uráli bagoly elsősorban az északi erdőségek lakója, de fészkel a Dinári-hegységben is. Magyarországon az Északi-középhegységben 200-250 párra becsülik költőállományát. Egyes években ősztől tavaszig inváziószerűen jelenik meg a domb- és síkvidéki területeken.

Most is egy ilyen inváziós időszaknak vagyunk a tanúi. Már ősz óta egyre több helyen figyelték meg magányos példányait az országban. A déli országrészben is számítottunk megjelenésére, s várakozásaink beigazolódtak. A fajnak Szlovéniában erős állománya él. Feltehetőleg egy onnan elkóborolt példányt sikerült megfigyelnünk.

Forrás: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/baranya-uj-madarfajai-a-szirti-sas-es-az-urali-bagoly-482084

TOP 5