Skip to main content

Az EU ismét leporolta a GMO-k témakörét: új szabályozás jöhet. A tagországonként dönthetik majd el az Európai Unió tagállamai, hogy szeretnének vagy nem szeretnének génmódosított növényeket az országhatáraikon belül egy készülő új uniós szabályzat értelmében – adta hírül az Euractiv.com

Az Európai Bizottság már 2010 óta azt tervezi, hogy a jelenleg csiki-csuki helyzetet a génmódosított növényekkel kapcsolatban úgy oldja fel, hogy országonkénti szabályozást tesz lehetővé a jelenlegi általános érvényű engedélyezési eljárással szemben. Ám akkor Franciaország, Németország és Nagy-Britannia keresztbefeküdt a javaslatnak. Most azonban az Európai Unió egészségügyi biztosa újra megnyitná a témát.

Persze nagy kérdés, hogy egyáltalán meg lehet-e oldani, hogy egyik országból ne szivárogjon át a másikba a módosított génkészlet, mint ahogy az is, hogy a GMO-ból készített élelmiszereket ki lehet-e majd tiltani a termesztést tiltó államokból.Jelen pillanatban két génmódosított növényfajta termesztése lehetséges az EU-ban, míg az Egyesült Államokban 90, Brazíliában 30 növényfajta kapott engedélyt.

Pillanatnyilag hét különböző GMO-növény (hat kukorica és egy szójabab) vár az EU-ban engedélyezésre – ezeket az uniós élelmiszerbiztonsági hivatal már biztonságosnak is minősítette.Eközben a fajtákat kifejlesztő multinacionális agrárcégek - a Monsanto, a Dow AgroSciences és a Syngenta – türelmetlenül várják, hogy haladjon az ügyük, hisz elvileg nincs befagyasztva az engedélyezés.

Ugyanakkor a Greenpeace uniós agrárügyi igazgatója, Marco Contiero szerint az EU vizsgálati rendszere valójában képtelen felmérni a GMO-k hatását a környezetre és az emberek egészségére. „Az Európai Bizottság gyenge reformötletei és az, hogy nem hajlandó az engedélyezést egyszerűen befagyasztani, semmi másról nem szól, mint hogy félnek a biotechipartól” – fogalmazott a környezetvédő.

Forrás: Euractiv/Hír24

Forrás: http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/01/23/igy-szivarognak-be-a-genmodositott-elelmiszerek-hozzank/~~fokusz

Kép forrása: https://www.google.hu/search?q=EU+freezes+approval+of+new+GMO+crop+cultivation&

TOP 5