Skip to main content

7513 órányi közel 150 ezer digitális audiofájlt és videókat tartalmaz a legnagyobb online állathangarchívum. A 9000 fajból legnagyobb arányban a madarak képviseltetik magukat, de az ingyenes kollekció az állatvilág minden szegletét – az elefántoktól az elefántfókákig – felvonultatja.

A Cornell Ornitológiai Laboratórium kereshető Macaulay Könyvtárának gyűjteménye kiemelt „alanyai” közé tartozik a göndörtollú paradicsommadár Új-Guineáról, melynek túlvilági hangja olyan, mintha éppen UFO landolna egy sci-fi filmben. Fellelhető az énekes verébsármánynak 1929-ben, a Cornell Laboratórium alapítója, Arthur Allen által rögzített hangja is. Ez az egyik legkorábbi felvétel a gyűjteményben.

Mike Webster, a könyvtár igazgatója elmondta, a gyűjtemény a legnagyobb és a legidősebb a világon. Most pedig már a legkönnyebben hozzáférhető is. „Dolgozunk a keresési funkciók tökéletesítésén és olyan eszközök létrehozásán, melyeket az emberek felvételek készítéséhez és közvetlen feltöltéséhez használhatnak.”

Az állathangok igen hasznosak lehetnek kutatóknak és madárkedvelőknek is, valamint múzeumi kurátoroknak, filmkészítőknek és még hangeffekteket kereső, okostelefon-applikációt fejlesztőknek is. Greg Budney audiokurátor elmondta, a korábban archivált analóg felvételek digitalizálásra után most már arra fókuszálnak, hogy új anyagokat szerezzenek amatőr és profi érdeklődőktől világszerte, így ténylegesen megkezdhetik a gyűjtemény bővítését.

Kép forrása >>>

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/01/17/fulelje-kedvenceit-a-legnagyobb-allathang-archivumban

TOP 5