Skip to main content

A dél-amerikai esőerdőkben élnek a világ legkülönösebb élőlényei, az átlátszó bőrű üvegbékák, amelyeknek a belső szerveik boncolás nélkül is szabad szemmel láthatók. Felülről ugyanúgy néznek ki, mint a többi kétéltű társuk, csak a hasuk felől mutatkozik meg különleges anatómiájuk.

Hogy megértsük, miért ilyen különleges kinézetűek az üvegbékák, alaposabb vizsgálatok szükségesek, mert még nincs pontos magyarázatunk az átlátszóság kifejlődésére, mondta Juan Manuel Guayasamin evolúciós biológus, aki az Indoamerikai Műszaki Egyetem biodiverzitással és klímaváltozással foglalkozó karán kutatja az üvegbékákat.

Először is meg kell érteni a 150 fajból álló család tagjainak egymáshoz fűződő kapcsolatát, és végig kell követni, hogy az állatok viselkedése, morfológiája hogyan fejlődött ki. A tudósok, ha magyarázattal nem is, elméletekkel rendelkeznek a teljesen átlátszó bőr evolúciós okairól.

Az üvegbékák testében a kulcsfontosságú szerveket, mint például a májat és a beleket egy vékony réteg fényvisszaverő iridofóra burkolja be, ami védelmet nyújt a hő és a napsugarak ellen. Guayasamin elmélete szerint az üvegbékák az iridofóra segítségével biztosíthatják szervezetük belső egyensúlyát, a homesztázist, de csak egy-egy szervüket fedik be, nem az egész testüket.

Egy másik elmélet szerint az átlátszóság több fajban is kifejlődött, és a rejtőzködésben van szerepe, hogy a ragadozók nehezebben találjanak rájuk.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/09/13/ennek_a_bekanak_kilog_a_bele/

TOP 5