Skip to main content

A Siemens elkészült a világ leghosszabb szélturbina lapátjaival, és megkezdte azoknak a szállítását a Dániai Osterildbe, ahol egy 6 MW-os kísérleti szélerőművén fogja azokat tesztelni. A rekorder turbinalapát hossza 75 m, tömege mintegy 25 tonna, anyagát tekintve speciális üvegszál kompozit. A lapátok által bejárt terület forgás közben 18,600 m2, ami legalább 2,5 focipályának felel meg. A lapátok szélei forgás közben elérik a 290 km/h-t.

A lapáthosszok növekedése töretlennek tűnik a szélerőmű iparban, köszönhetően a technológia fejlődésének, valamint az így nagyobb kinyerhető teljesítménynek.

Ez a 6 MW-os turbina 65 %-al nagyobb teljesítmény leadására képes, mint az előző generációs nagy számban eladott Siemens 3,6 MW-os szélerőmű fajta.

Igény pedig mutatkozik, a még csak kísérleti fázisban lévő erőműre ugyanis máris 300 db-os megrendelést adott le a Dong Energy, amely a Brit partok mellett szeretne egy offshore szélerőmű parkot építeni ezekből 2014 és 2017 között.

Ahogy a képen is látszik, egy ilyen monstrum szállítása nem mindennapos, vagy egyszerű feladat. Városokon, körforgalmakon és autópályán is át kell vinni az óriási méretű lapátokat, biztonságosan. (további fotók megtekintése céljából kattintson ide: http://energia.ma/megujulo/szelenergia/20120811-leszallitja-a-siemens-a-vilag-legnagyobb-szeleromu-lapatjait/)

Néhány technikai információ, érdekesség:

  • A gyártás során balsafa és üvegszálat használnak fel, epoxi gyanta kötéssel. Az egész lapát egy darabból áll, így nincsenek illesztések vagy kapcsolódások, amik nehezítenék a szerkezetet.
  • A turbinának alapzatához 40 %-al kevesebb nyersanyag szükséges, így az előző verziókhoz képest takarékosabb a kivitelezés.
  • Egyetlen egy ilyen offshore turbina 5500 német lakást képes ellátni elektromossággal egész évben.
  • Működés közben a lapátok között másodpercenként 200 tonna levegő áramlik keresztül.
  • Bár szénszálas technológia használatával még további 10-20 %-ot lehetne könnyíteni a lapátokon, a Siemens a jelenlegi legköltséghatékonyabb megoldás mellett döntött.
  • Működés közben a lapátok zajterhelése 110 dB, ami egy rock koncertnek is elmegy.

További információért: Siemens

Forrás: http://energia.ma/megujulo/szelenergia/20120811-leszallitja-a-siemens-a-vilag-legnagyobb-szeleromu-lapatjait/

Kép forrása: http://www.worldwindpower.net/index.php?wid=7&;

TOP 5