Skip to main content

Fotó: Peter Steffen Egy új tanulmány szerint 71 invazív emlős faj telepedett Európába a neolitkor óta, további harminc faj pedig jelentős mértékben elterjedt. Az Interactive Zoology szaklapban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, az említett fajok közül legalább 58 közvetlenül károsítja az emberek egészségét vagy környezetét.

Az invazív fajok elterjedésével foglalkozó legújabb kutatást Piero Genovesi vezetésével a római Környezetvédelmi és Környezetkutató Intézet munkatársai végezték, de segítségükre volt Riccardo Scalera, egy dániai invazívfaj-specialista csoport igazgatója is.

A kutatók korábbi tanulmányokat is megvizsgáltak, amelyek az invazív fajok európai terjedését az 1500-as évektől kezdve nyomon követték.

A most megjelent tanulmánybana kutatók kibővítették a vizsgálati időszakot: figyelembe vették, hogy az előző kutatási periódus 2007-es befejezése óta, valamint a neolitkor előtt hogyan változott az invazív fajok aránya. A kutatók elsősorban azokra a fajokra koncentráltak, amelyek az élőhelyük természetes biodiverzitását veszélyeztethetik.

A kutatók megállapították, hogy Európában legalább 740 alkalommal tűntek fel új emlősök, 635 esetben pedig a felbukkanásuk idejét is meg tudták állapítani. A vaddisznók például először Szicíliában jelentek meg, még a neolitkor idején, a fehérfogú cickány pedig Cipruson, Szardínián és a Baleár-szigeteken tűntek fel, időszámításunk előtt 8000-9000 között. 2009-ben az amerikai vörös mókusok Dániába menekültek; az invázió forrása valószínűleg egy állattenyésztéssel is foglalkozó kereskedelmi központ volt. A mosómedvék 2011-ben tűntek fel Írországban; annak ellenére, hogy az állat szabadon eresztése illegális, egyre több van belőlük.ű

A szigeteket árasztják el

Az Egyesült Királyság a harmadik az invazív fajok által elárasztott területek listáján: itt tizennyolc idegen emlősnek sikerült megtelepednie. A dobogó felsőbb fokain álló országok szintén szigeten találhatók: Szardínián 21, Korzikán pedig 19 faj telepedett meg. A legkártékonyabb invazív emlősök a házi macskák, az amerikai nyércek és a vadkecskék. A macskák és a nyércek háziállatokra vadásznak és más fajokkal versenyeznek az élelemért, a vadkecskék pedig lelegelik és eltapossák a természetes ökoszisztéma növényeit, ami komoly károkat okozhat.

A tanulmány szerint az inváziós ráta a huszadik század kezdete óta drámaian megnövekedett, a fajok terjedése pedig jelenleg is növekvő tendenciát mutat, ami komoly problémákat okozhat. Az idegen emlősök az őshonos fajok fennmaradását veszélyezteti: ezek közül nem egyet a kihalás szélére sodortak. A kilenc legbefolyásosabb idegen emlős már korábban is megtalálható volt Európában, de a tanulmány szerint ezek már az eredeti élőhelyüktől távol is feltűntek a kontinensen.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/09/05/cuki_mosomedvek_araszthatjak_el_europat/

TOP 5