Skip to main content

Nem mindennapi videó került a megosztó portálokra és a hírekbe a napokban.

Számos élethalálharcról láthattunk már felvételeket eddig is a neten, de ez talán felülmúlja mindegyiket, legeklatánsabb példája ugyanis az élni akarásnak és annak a "természetes" brutalitásnak, mely az állatvilágot jellemzi.

Jól pédázza ez az eset azt is, milyen nehéz is a ragadozók élete, illetve azt is, akár az életükbe is kerülhet a zsákmányállat elejtése.

Természetfilmekben gyakorta látunk borját a végtelenségig védelmező, és eredménnyel járó gnút, az oroszlánnal szemben sikeresen fellépő hiénákat, mely falka még a magymacska zsákmányát is képes elorozni, stb.

Nem kell azonban félteni az állatok királyát, eredményes vadász, de száma sajnos, mint minden más nagymacskáé, jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben. No, nem a zsákmányállatok miatt. Mint ahogy írja a Népszava tavaly, " a Föld élővilága jelen pillanatban éppen a hatodik tömeges pusztulását szenvedi - állapította meg egy közelmúltbeli tanulmány, amely szerint a tigrisek mellett más nagyvadak, az oroszlánok is gyors iramban fogyatkoznak, mégpedig az ember miatt. Ez a természet rendjét is megváltoztathatja, mivel a ragadozók zsákmányállatai elszaporodhatnak."

Eez pedig akár komolyabb problémák kialakulásához is vezet egy-egy huzamosabb időszakon át. "A tudósok vizsgálata rámutat arra, hogy az afrikai oroszlánok levadászása a páviánpopulációban eredményezett "robbanást"; mivel azonban ezek az állatok fertőző betegségeket hordoznak, a kutatók szerint a lakosságra is veszélyt jelenthetnek."

Az Index már 2003-ban is a következőket írta az ember és az állatok királya együttélése kapcsán. "Egy kenyai tanulmány arra mutat rá, hogy az oroszlánok és más ragadozók túlélése azon múlhat, hogy a vadállatok képesek-e együtt élni az egyre növekvő emberi populációval. Kenya lakossága a következő 12 év során várhatóan megduplázódik, mondta el Clare Wallerstein, a vadállatokért létrehozott nemzetközi alap (International Fund for Wildlife Welfare) munkatársa a BBC-nek. "


Lassan letelik a 12 év, és a viszonyszámok nemhogy nem javulnak, hanem inkább romlanak. Így lehet, hogy 40-50 év múlva már csak videón tekinthető meg e kétségtelenül elbűvölő, nevét méltán megszerző nagyvad. Reméljük, nem így lesz!

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=456754

Forrás: http://index.hu/tudomany/kornyezet/lion0923/

Forrás: http://napivideo.postr.hu/amikor-a-zebra-vizbe-fojtja-az-oroszlant

Kép forrása: http://dancingontheradio.com/2008/09/daily-dose-30-september-2008/

TOP 5