Skip to main content

Vonza a finneket a szép tájakat, az északihoz képest kellemes klímát nyújtó Tolna és Baranya, megugrott az ideköltöző családok száma - hangzott el a Kossuth Rádióban.

Időről időre megjelennek arról hírek, hogy norvégok, írek házakat vásárolnak Magyarországon, és ide is költöznek. A legfrissebb, hogy egyre több finn család vásárol magának házat a Dél-Dunántúlon. Az északról érkező betelepülők főként Baranyát és Tolnát kedvelik, akad, aki gazdálkodik, illetve szőlészettel is foglalkoznak.

Az egyik Geresdlakra költözött finn a Kossuth Rádiónak elmondta, nagyon jól érzi magát a településen. A férfi a finnek közül az elsők között vásárolt magának házat a faluban, amihez szaunát is épített. A legtöbb északi országból érkezett a Lilja katuban, vagyis a Liliom utcában él.

Habjánecz Tibor polgármester szerint falu, ahol sok újonnan beköltözött német is él, mindig befogadó volt, a külföldről érkezettek nagyon kedves emberek, jó viszonyban vannak a régebbi lakossággal. Ki gondolta volna még pár évvel ezelőtt - mesélte Kator György tiszteletbeli finn konzul -, hogy a községben rendezett ünnepségen magyar, német és roma gyerekek finn népdalokat fognak énekelni a vendégeknek.

A finnek ma már ugyanannyian vannak, mint az eredendően sváb lakosságú faluból kiköltöztetett lakók Németországból visszatelepült rokonai. Az, hogy a térség rendkívül népszerű a finnek körében a gyönyörű tájnak, a nyugalomnak, kellemes klímának köszönhető, ami az északi országban hiányzik - véli a konzul. Kator György elmondta, Geresdlakon már húsz családnak van birtoka, Szekszárd környékén pedig húsz-huszonöt pincészet van finn tulajdonban.

A Pécstől húsz kilométerre fekvő Bodán is több finn család telepedett már le - akad, aki gazdálkodik is. A jó kapcsolatoknak köszönhetően egy finnországi testvértelepülést is találtak maguknak, ahonnan 140 ezer euró étékű szaunaházat kaptak ajándékba. Kovács Győző, a település polgármestere elmondta, a létesítmény közös tulajdon lesz, bárki igénybe veheti.
Kator György mégsem elégedett, mert bár vannak jó példák, de sok helyen még mindig nem ismerik föl és nem is becsülik kellőképpen a magyar-finn kapcsolatot, illetve az ebből adódó lehetőségeket. „Azt hiszem, hogy nagyobb az igény a túlsó oldalról, nekik ez fontosabb, mint nekünk" - mondta a tiszteletbeli konzul a magyarok és finnek egymás iránti érdeklődéséről.

Forrás:http://www.pecsiujsag.hu/helyi-hireink/bodara-es-geresdlakra-is-szivesen-telepulnek-finnek

TOP 5