Skip to main content

Édesvízi medúzát (Craspedacusta sowerbyi) láttak a Középbánya-tóban Salgótarján közelében augusztus 21-én.

A néhány centiméteres, átlátszó állatok ártalmatlanok az emberre, feltűnésük a magas hőmérsékletnek köszönhető, és a Középbánya-tó jó vízminőségére utal. Az édesvízi medúzák Európában nem őshonosak, de Magyarországon is előfordulhatnak.

Becslések szerint az 1920-as évek elején kerültek Európába Délkelet-Ázsiából, valószínűleg úgy, hogy az állatok vagy a petéik egy akváriumból az édesvízbe jutottak.

Az állatok apró termetűek, mindössze néhány centiméter hosszúra nőnek meg, és lüktető mozgással haladnak a vízben. Leginkább a kristálytiszta vizekben lehet őket megtalálni, de az észlelésüket megnehezíti, hogy az állatok teste áttetsző.

Az édesvízi medúzák is rendelkeznek apró csalánsejtekkel, amelyben méreganyag van, de ezek csak egysejtű, egészen apró szervezetekre veszélyesek, így akár kézbe is lehet fogni őket.

Magyarországon általában kavicsbányákban, illetve folyók holtágaiban szoktak nagyobb tömegben föltűnni. Édesvízi medúzát már korábban is észleltek: feltűntek a Szigetközi-Duna szakaszon, a Mályi-tóban, az Omszki-tóban, Gyékényesen, a Kis-Tokaji tóban, a Palatinus-tóban, a Dorogi-tóban, a Dráván, de gyakorlatilag bárhol felbukkanhatnak a tiszta vizekben.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/08/22/edesvizi_meduzut_fotoztak_salgotarjanban/

TOP 5