Skip to main content

Angol biológusoknak sikerült első ízben demonstrálniuk, miként vezethet egy ragadozó faj pusztulása egy másik ragadozó kimúlásához.

Az Exeteri Egyetem kutatói kísérleteik során két parazita darázsfajt és kétféle levéltetűt használtak, melyeket különböző kombinációkban helyeztek terráriumokba.

Érdekes módon azokban a tartályokban, melyekben csak az egyik ragadozó volt jelen, csupán néhány generáció kellett a kihaláshoz, míg ha mindkét darázsfaj képviseltette magát, mindkét faj képes volt boldogulni.

A kihalás másik esetét a zsákmány hiánya okozta, ugyanis az a levéltetűfaj, amelynek nem volt jelen a ragadozója, olyan mértékben tudott elszaporodni, hogy kiszorította a jelenlévő darázsfaj zsákmányát, ami végső soron pusztuláshoz vezetett.

A tudósok elmondása szerint bár a tanulmányuk rovarokra koncentrált, az általuk bemutatottak érvényesülnek bármely ökoszisztémában.

Ebből pedig az következik, hogy értelmetlen - sőt, esetenként kontraproduktív - lehet csupán egyes fajok megmentésére koncentrálni.

Forrás: http://www.hir24.hu/tudomany/2012/08/16/bizonyitottak-a-kihalas-dominohatasat/~~fokusz

Kép forrása: http://blogs.discovermagazine.com/notrocketscience/2012/08/14/the-enemy-of-my-prey%E2%80%99s-enemy-is-my-friend-or-why-parasitic-wasps-need-each-other/

TOP 5