Skip to main content

Bár a házimacskáknak csupán 30 százaléka vadászik, ezek a kedvencek nagy puszítást végeznek a vadon élő állatok között. Az Egyesült Államokban élő 74 millió házimacska nagy szerepet játszik abban, hogy minden harmadik amerikai madárfaj egyedszáma csökken.

Korábban alulbecsülték a macskák káros hatását, mert nem vették figyelembe az elfogyasztott áldozatokat és a hátrahagyott tetemeket – mondta Kerrie Anne Loyd, a Georgia Egyetem kutatója. Az egyetem által elvégzett vizsgálatból azonban kiderült, hogy a macskák csak az áldozatok negyedét viszik haza; nagyjából 30 százalékát megeszik, 49 százalékát pedig hagyják elrothadni.

A pusztítás nemcsak a madarakat érinti, hanem a gyíkokat, kígyókat és békákat is – ezek a macska áldozatainak 41 százalékát teszik ki. Az emlősök, például a mókusok és egerek 25 százalékot, a rovarok és férgek 20 százalékot, a madarak 12 százalékot.

A kutatók 60 macska nyakába akasztottak apró videókamerát, amivel egész nap nyomon tudták követni a tevékenységüket. A macskák átlagosan 4-6 órát töltöttek a szabadban. Az apró kamerák megépítésében a National Geographic CritterCam csapata segítette az amerikai kutatókat. A macskákra szerelt kamerák az eddigi legkisebb ilyen eszközük.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a macskák szeretnek veszélyesen élni: 45 százalékuk kelt át utakon, negyedük evett és ivott bele talált dolgokba, 20 százalékuk bóklászott vízelvezető csatornákban, és szintén 20 százalék bújt be olyan helyre, ahol akár csapdába is eshetett volna.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/08/08/verengzo_gyilkosok_a_hazimacskak/

Kép: http://vikrotia.hupont.hu/22/egerfogo-csak-cicaknak

TOP 5