Skip to main content

Hamarosan SMS-ben figyelmeztethetik a birkák pásztorukat a farkasveszélyre egy svájci találmánynak köszönhetően.
Jean-Marc Landry biológus olyan nyakörv kifejlesztésén fáradozik, amely figyeli a juh szívritmusát, és ha az tartósan szapora, vészjelzést küld a gazda telefonjára. A prototípusokat 12 birkán tesztelték, a farkasok szerepét két csehszlovák farkaskutya kapta. (Ez a fajta németjuhász és farkas keveréke, így igencsak hasonlít a „valódi” farkasra.) Olyan jól tették dolgukat, hogy a birkák nyugalmi pulzusa – amely percenként 60-80 közötti – a háromszorosára szökött fel.

Svájcban egyre többször ér farkastámadás birkanyájat, és a túlélő juhok gyakran úgy elrohannak árkon-bokron-kerítésen átugorva, hogy kilométerekkel távolabb kerülnek elő. A farkasjelző juhnyakörvek iránt érdeklődik Franciaország és Norvégia is.

A nyakörvek gyártása várhatóan már az ősszel elkezdődik, és a tervek szerint háromszoros védelmi technika épül beléjük. Egyrészt mikrochippel riasztják a juhász mobiltelefonját, másrészt hanghatással és vegyszerpermettel riaszthatják el a támadó farkasokat – adta hírül a BBC hírportálján.

Forrás: http://www.pecsma.hu/vilag/2012/08/07/sms-t-kuldenek-a-birkak-ha-jon-a-farkas/

Kép:  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2184406/Wolf-coming-Im-scared-Send-help-How-sheep-text-farmer-danger-lurks-nearby.html?ito=feeds-newsxml

TOP 5