Skip to main content

A Deepwater Horizon olajfúró sziget tavalyelőtti felrobbanását követően a kizúduló olaj számos part menti növény pusztulását okozta, ami a partvonal gyorsabb ütemű pusztulását (erózióját) vonta maga után. A szerencsétlenség után egy évvel azonban sok növény újra életre kelt Louisiana állam tengerparti fövenyein - fedezték fel amerikai kutatók.

A 2010 áprilisi szerencsétlenséget követően mintegy 4,9 millió hordó (egy hordó mintegy 160 liternek felel meg) nyersolaj ömlött a Mexikói-öbölbe - idézik fel az eseményeket a Floridai Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS). Louisiana állam partja 75 kilométeres szakaszon szennyeződött be olajjal.

A partközelben a sótűrő növények egészen a vízig elérnek. Gyökereik kulcsszerepet töltenek be a part védelmében, ugyanis azok sűrű szövedéke rögzíti a talajt, és megvédi a hullámok okozta eróziótól.

2010 októberében a kutatók megvizsgálták a Barataria Bay nevű partszakaszt, amelyet nagy mennyiségű olaj szennyezett be. Az érintett részeken sok növény pusztult el gyökerestül, még fél év elteltével is mutatkoztak olajmaradványok. A mérések oxigénhiányra utaltak a talajban. Számos elpusztult csigát és más állatot találtak a kutatók - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Akadtak olyan partrészek is, amelyeken egyáltalán nem nőttek növények. Ezeken a helyeken a földalatti növényi részek 95 százaléka is élettelennek bizonyult. Ez többek közt azzal a következménnyel járt, hogy az amúgy is sokhelyütt jelenlévő tengervíz általi erózió akár 125 százalékkal, évi 3 méterre fokozódott. A szokványos értékek 0,8 és 1,3 méter között váltakoznak.

A sűrű, mérgező olajréteg káros hatásai ellenére 2011 áprilisában már jelentős javulás állt be az élővilágban. A növényborítás átlagosan húsz százalékkal nőtt október óta, de akadtak olyan részek, ahol a 33 százalékot is elérte a növekedés. Ez az oldalhajtások kihajtásának volt köszönhető.

A terület a szárazföld felőli részről kezdett feléledni. 2012 januárjáig újabb állományfelmérést végeztek a kutatók, amelyből kiderült, hogy egyes részeken már helyreállt az eredeti növényborítás. Ugyanakkor azokon a részeken, ahol már végbement az erózió az olajkatasztrófa miatt, semmi nem nőtt többé.

Forrás: http://www.stop.hu/tudomany/a-termeszet-legyozi-az-emberi-pusztitast/1059354/

Kép: http://www.trunity.net/joakimstudenttest/articles/view/161185/

TOP 5