Jupiter Nagy Vörös Folt Juno óriásvihar Föld megsemmisülés 

A Jupiter Nagy Vörös Foltja, a légkörében lévő hatalmas vihar jóval mélyebbre nyúlik le, mint azt eddig vélték. A vihar mérete akkora, hogy könnyedén elnyelhetné az egész Földet.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Juno űrhajója felfedezte, hogy a bolygó déli féltekéjén lévő óriási vihar bár zsugorodik, mélysége még mindig 350-500 kilométer közötti. Szélessége nagyjából 16 ezer kilométeres.

hirdetés

A misszió vezető kutatója, a Délnyugati Kutatóintézet munkatársa, Scott Bolton szerint a mélyben a vihar valószínűleg fokozatosan halkul el. A szakértők eredményeikről a Science című tudományos lapban számoltak be.

A különleges vihar a Naprendszer egyik nagy rejtélye. Évszázadok óta létezik, de a tudósok még mindig keveset tudnak róla és arról, mi rejtőzik a mélyben. "Tudományos szempontból rejtély, hogyan létezhet egy vihar ilyen sokáig és hogy lehet ilyen nagy" - mondta Bolton.

A Nagy Vörös Folt egy anticiklon, vagyis magas nyomású felhőrendszer, amely az 1800-as évek óta lassan és fokozatosan leépül. A változás oka egyelőre ismeretlen.

Ez a legmélyebbre nyúló vihar, melyet eddig a Juno mikrohullámokat és gravitációt feltérképező műszerével megmértek. A gázóriás légkörében minden pillanatban több ezer vihar kering: a gyönyörű, színes örvények, izzó áramlások beborítják az egész bolygót, ahogyan az az űrhajó felvételein látható.

A Juno a továbbiakban a sarkvidéki ciklonok mélységét is mérni fogja, melyek akár még mélyebbre nyúlhatnak a felhők alatt. A környező jetáramlatok a becslések szerint ugyanis 3200 kilométer mélyre érnek.

A 2011-ben útjára indított Juno 2016 óta kering a Naprendszer legnagyobb, 143 ezer kilométer átmérőjű bolygója körül. Információkat gyűjt a légköréről, felszíni szerkezetéről, belső mágneses mezejéről és a körülötte lévő régióról. A NASA nemrég újabb négy évvel, 2025-ig hosszabbította meg a missziót. A Juno el fog repülni a Jupiter nagy holdjai, az Io és az Európa mellett is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép forrása: A  Juno űrszonda a Jupiter előtt (művészi illusztráció) - FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu