csökken szén-dioxid-kibocsátás koronavírus 

2020 első felében 1551 millió tonnával csökkent a szén-dioxid-kibocsátás világszinten a 2019-ben mért adatokhoz képest.

Megfigyelhető, hogy a különböző társadalmi krízisek kedvezően hathatnak a károsanyag-kibocsátásra, azonban

A KORONAVÍRUS MIATTI LEÁLLÁS ALATT MÉRT CSÖKKENÉS NAGYOBB MÉRTÉKŰ, MINT A 2008-AS GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG, AZ 1979-ES OLAJVÁLSÁG VAGY A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ALATT.

Ez a csökkenés azonban még mindig csak 8,8 százalékát jelenti a teljes szén-dioxid-kibocsátásnak. Az áttörést jelentő kutatásról az EurekAlert számolt be.

Eddig még nem készült ilyen precíz és átfogó tanulmány a pandémia okozta hatásokról, és a kutatás lehetséges megoldási javaslatokat is megfogalmaz a kibocsátás alacsonyabban tartására.

A Carbon Monitor által összeállított napi adatok vizsgálatával pontos összefüggéseket fedezhetünk fel a kibocsátás változása és az egyes országokban bevezetett korlátozások között – jegyezte meg Zhu Liu a pekingi Tsinghua egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

 

Áprilisban a korona vírus első hulláma alatt, amikor a legnagyobb fogyasztó országok korlátozásokat vezettek be, 16, 9 százalékos szén-dioxod kibocsátás csökkenés következett be. Ilyen mértékű csökkenést csak karácsonykor vagy a Kínai Tavasz Fesztivál alatt figyeltünk meg

– emelte ki Zhu Liu.

A Nature Communicationsben megjelent tanulmány részletes adatokkal szolgál a különböző szektorokban tapasztalt kibocsátás változással. 

A LEGNAGYOBB CSÖKKENÉS A KÖZLEKEDÉSBEN TAPASZTALHATÓ, HIHETETLEN MÉRTÉKBEN, 40 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT A SZÉN-DIOXID-KIBOCSÁTÁS EZEN A TERÜLETEN.

Összehasonlításképpen: az energiaszektor kisebb mértékben járult hozzá a csökkenéshez 17 és 22 százalék közötti visszaeséssel, akárcsak a szállítmányozás és a repülés. Szerencsés módon az északi féltekén tapasztalható enyhe tél is hozzájárult a háztartások kibocsátásának 3 százalékos visszaeséséhez.

A kutatás hatalmas mintavételre alapozta állításait: 31 ország óránkénti energiafogyasztási ingadozását vetette össze, több, mint 400 város részletes közlekedési adatait használta fel és 62 ország üzemanyag fogyasztását vizsgálta. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a korlátozások feloldásával a szén-dioxid-kibocsátás újból megközelítette a szokásos ugyanebben az időszakban tapasztalható mértéket, így

A visszaeséstől kevés hosszú távú hatást várnak.

A lehetséges megoldást a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésére az ipar és a kereskedelem teljes átalakítását látják.

Bár az ilyen mértékű szén-dioxid kibocsátás csökkenés eddig példátlan volt, mégsem lehet az emberi élet ilyen korlátozása a megoldás. Ehelyett strukturális átalakításokra van szükségünk az energiatermelés és fogyasztás terén. Az egyének hozzáállása és cselekvése kétségkívül fontos, de valójában a világgazdaság kibocsátás csökkentésére kell fókuszálnunk.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu