Skip to main content

 

Terveket szőnek svédországi települések a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés következményeinek kivédésére - jelentette az SVT svéd köztévé.

A klímaváltozás következményei nagyon is valósak a számunkra. Nem a távoli jövőben fognak bekövetkezni, már most érezzük a hatásukat.

hirdetés

Visszatérő problémát okoz a magas vízszint, amely egyre gyakrabban fordul elő - idézte a tévé a tehetősek lakta Vellinge dél-svédországi nagyközség szakértőjét.

A Skane megyében fekvő tengerparti nagyközséget fenyegeti a legnagyobb tengerszint-emelkedés abban az esetben, ha nem csökken az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása. A Svéd Meteorológiai és Hidrológiai Intézet számításai szerint a nagyközség részét képező Skanörben 78 centiméterrel emelkedhet meg a tenger az évszázad végéig.

A helyi önkormányzat egy 21 kilométer hosszú védmű építését tervezi az épületek és az emberek megóvása céljából. Bár Vellinge a tengeráradás által leginkább fenyegetett svéd régió, távolról sem ez az egyetlen hely, ahol komoly tervekkel készülnek a tengerszint emelkedésére.

A svéd települési önkormányzatok szövetsége szerint buzgón foglalkoznak a problémával csaknem az összes olyan településen, amely tenger, tó vagy folyó partján fekszik Svédországban.

A legdélibb svédországi megyében, Skanéban már megtagadták az építési engedélyt számos olyan lakóháztól, amelyet "a klíma szempontjából" nem megfelelő helyen akartak felhúzni. A megyében csak úgy épülhet új ház, ha alapjai legalább három méterre vannak a tengerszint fölött.

A svéd biztosítótársaságok szövetsége azt javasolta tagjainak, hogy az ingatlanbiztosítások hatályát ne terjesszék ki a klímaváltozás okozta károkra.

A szövetség indoklása szerint vitán felül áll, hogy a klímaváltozás hatására megemelkedik a tengerszint, ami egyes partszakaszokon áradást fog okozni, és ezt nem lehet "előre nem látható természeti csapásnak" minősíteni, ami pedig előfeltétele lenne egy érvényes lakásbiztosításnak.

A javaslat felháborította a tengeráradás fenyegette településeket.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5