Skip to main content

Az Atacama- expedíció célja az örökfagy jelenlétének elemezése négy magassági szintben 4200 métertől 6800 méterig. Az állapotfelmérés elkészítése alapot ad a mai környezetváltozást jelző örökfagy monitoring- vizsgálatára. Az expedíció során minden vizsgált magassági emeleten a talajfelszíni és felszín alatti hőmérsékletet mérő adatgyűjtőket helyeztek el.

A 160 km szélességű Atacama- sivatag közel 1000km hosszan húzódik Dél-Amerika Csendes- óceáni partja mentén. Az időjárási feltételek rendkívüliek, a szélsőséges szárazsága és nagyon alacsony hőmérséklete miatt az Atacama földrajzilag változatos terület. Az extrém viszonyok miatt kiváló indikátorként működhet. Mind az esetleges melegedés, mind az ezzel járó további jégolvadás megváltoztathatja a terület környezeti viszonyait.

Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. műsorának vendége az expedíció két vezetője, Heiling Zsolt és Nagy Balázs szerint az adatgyűjtésre elhelyezett klímaberendezések több tíz évig működnek majd, így a környezet változásairól hosszú távon reprezentatív adatokat adnak. A várakozások szerint két év múlva, az első leolvasáskor 200 ezer adat áll majd a rendelkezésükre. Az expedíció különlegessége, hogy a műszerek klímaparamétereket sehol nem mérnek ilyen magasságban.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a honlapon, http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120516-egyenlito-atacama-expedicio.html a csatorna weboldalán.

OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 11-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5