Skip to main content

 

Svéd és egyesült államokbeli kutatók kimutatták, hogy alapvetően tévesek az eddigi elképzeléseink arról, hogyan bontják le a szerves anyagot a gombák és a baktériumok. Ez azzal a következménnyel jár, hogy újra kell gondolni azokat a jövőbeni klímaváltozásokat előrejelző modelleket, amelyekben szerepelnek a mikroorganizmusok.

Amikor a növények elpusztulnak, a leveleik és ágaik lehullnak a földre. A talaj szerves anyagainak lebontását főként a gombák és a baktériumok végzik. Ezek szén-dioxiddá és ásványi tápanyagokká alakítják az élettelen növényi részeket.

hirdetés

Azt gondolták, a gombák kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki

A kutatók eddig úgy gondolták, hogya jó minőségű szerves anyagokat, amilyenek az oldható cukrokban gazdag levelek, elsősorban a baktériumok bontják le.

A gyengébb minőségű anyagok, például a fában található cellulóz és lignin, lebontását pedig főként a gombák végzik.

Korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a gombák által lebontott szerves anyagokból kevesebb szén-dioxid és tápanyag szabadul fel, mint a baktériumok által lebontottakból.

Ennek közvetlen hatása van a klímamodellekre, hiszen a talajban lejátszódó szén-dioxid-kibocsátással járó folyamatok hozzájárulnakaz üvegházhatású gázok mennyiségének növeléséhezés az eutrofizációhoz.

Pont az ellenkezője igaz

A svédországi Lundi Egyetemen és az Egyesült Államokban 23 éven át folytatott kísérlet a gombák és a baktériumok által végzett lebontás relatív jelentőségét vizsgálta.

"Várakozásainkkal ellentétben nincs bizonyíték arra, hogy a jó minőségű szerves anyagokat főként a baktériumok bontják le. Az adatok valójában pont ennek az ellenkezőjére utalnak”

– mondta Johannes Rousk, a Lundi Egyetem mikrobiális ökológiával foglalkozó kutatója. 

Arra sem találtunk bizonyítékot, hogy az elsősorban a gombák által lebontott szerves anyagokból kevesebb szén-dioxid szabadulna fel az atmoszférába, illetve kevesebb tápanyag jutna a talajba. Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy az eredmények éppen ennek az ellenkezőjét sugallják” – tette hozzá Rousk.

Felül kell vizsgálni a klímamodelleket és a talajgazdálkodást

Az eredményeknek nemcsak

a jövőbeni klímamodellekre lehet hatása,

hanem arra a jelenlegi gyakorlatra is, amely a talajgazdálkodásnál előnyben részesíti a gombák szaporodását. Ez azon a téves feltételezésen alapszik, hogy a gombák csökkentik a negatív környezeti hatásokat.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

Kép: Korábban azt hitték, hogy a lehullott leveleket főként a baktériumok bontják le, Forrás: Wikimedia Commons

TOP 5