Skip to main content

 

Évek óta sem javult semmit a helyzet, sőt, csak rosszabbodhat az elkövetkező években.

Az Antarktisz hatalmas jégtakarójának egy része várhatóan eltűnik a következő években, és ez a tengerszint veszélyes megemelkedésével járhat – állapították meg a NASA kutatói.

A Larsen B selfjege – a parti síkságról a tengerbe benyúló jégtömege – nagyjából 11-12 ezer éve alakult ki. A 3250 négyzetkilométeres jégtakaró 2002-ben alig két nap alatt darabjaira hullott.

A fennmaradó rész széthullása mostanra felgyorsult; a megmaradt jégtömbökön hatalmas repedések keletkeztek, pedig a selfjég szerkezete már eddig is töredezett volt. A tengeri jég igen fontos szerepet játszik a tengerszint szabályozásában: ez akadályozza meg, hogy a gleccserek jege bejusson az óceánba.

Tudományos szempontból lenyűgöző, hogy első sorból láthatjuk a jégtakaró instabillá válását és széthullását, de ez nagyon rossz hír a bolygónak. A jégmező csaknem tízezer évig létezett, és hamarosan el fog tűnni.

– mondta Ala Khazendar, a Jet Propulsion Laboratory kutatásvezetője. 

A kutatók a NASA Operation Icebridge projektjéhez gyűjtött adatok elemzése során megvizsgálták a sarki jégtakaróról készült nagy felbontású légi felvételeket is. Khazendar ennek alapján azt jósolja, hogy a jégtakaró idővel teljes hosszában töredezetté válik, végül teljesen szétesik.

A széttöredezett jégtakaró végül több száz sodródó jégheggyé változik, és a gleccservíz az óceánba fog jutni, melyről videó is készült. Hogy mennyi vízről lehet szó, azt sejteti a félsziget nagysága, illetve az a tény, hogy a jégtakaró helyenként fél kilométer vastag is lehet.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: pixabay

TOP 5