Skip to main content

Varsóban november 11. és 22. között tartották meg az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményében és a Kiotói Jegyzőkönyvben résztvevő országok az ENSZ klímacsúcsot. Az esemény nyitónapján egy perces néma csenddel emlékeztek meg a fülöp-szigeteki tájfun áldozatairól. A katasztrófa a találkozó egészére rányomta bélyegét.

Hangsúlyozták, hogy a tájfun erőssége a Dvorak-skála maximális 8-as értékét is meghaladta. A tragédia azért kapcsolható az eseményhez, mert a globális felmelegedés fokozza a természeti csapások erősségét, és előfordulását is, valamint így az égető probléma egy kimondottan aktuális következménye került fókuszba.

A környezetvédők illetlenségnek, arcátlanságnak tartották, hogy Varsóban, ugyanabban az időpontban rendezték meg a széncsúcs világtalálkozót. A gazdaság jelentős része a fosszilis energiahordozókra épül, így egyre nagyobb a szén-dioxid kibocsátás is. A népesség növekedésével megnő az energia-, és az élelmiszerigény is, de azt szem előtt kell tartanunk, hogy a fejlődő országok többségében vidéken nincs energiaellátás.

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő c. műsorának vendége Faragó Tibor, a Magyar Természetvédők Szövetségének szakértője azt mondja, nem tudnak megoldást találni, mert egy olyan problémával szembesültek a társadalmak, amely a kulcságazataikkal függ össze a világban mindenütt. Emellett kiemeli, hogy egy klímatárgyalás nem csak a klímáról, hanem a világ rendjéről szól.

Ha nem tudja megtekinteni a filmet ma este vagy másnap az ismétlést, megtekintheti azt a csatorna weboldalán is: http://videa.hu/videok/nagyvilag/2013.12.12.-1.resz-varsoi-klimacsucs-DkwilPy8sJjXN6tU

TOP 5