Skip to main content

A 2002-es rekordárvíz szintjén, esetleg annál is magasabban tetőzhet a Duna a mostani árhullám során – mondta Bakondi György országos katasztrófavédelmi igazgató hétfő reggel Győrben.

Időarányosan a Győr-Moson-Sopron megyei védekezésben részt vevő szervek minden feladatot teljesítettek, jelenleg mintegy négyszáz ember dolgozik a gátakon – közölte Bakondi György. Szerinte ha kell, ez a szám jelentősen emelkedhet, mert "a szükséges erők és eszközök rendelkezésre állnak". Számos helyen már dolgoznak a gátak megerősítésén, magasításán – tette hozzá.

"Nyilvánvaló, hogy az árterületeket el fogja önteni a víz" – mondta kérdésre válaszolva Bakondi György. Azt mondta, az ott élőknek távozniuk kell házukból, és egészen biztos az is, hogy a parti sportlétesítményeket sem tudják megvédeni a víztől. A szakemberek azzal számolnak, hogy a tetőzéskor minden szakaszon eléri vagy meghaladja majd a vízállás a harmadfokú készültség szintjét.

Széles Sándor kormánymegbízott, a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság elnöke arról beszélt, hogy a megyei és a helyi szervek felkészültek a rekordmagasságú árvíz kezelésére. A szakemberek még hétfőn áttekintik a helyi védekezési terveket, felmérnek minden olyan pontot, ahol további intézkedéseket tehet szükségessé az árvízi helyzet.

Jelezte, hogy akárcsak 2002-ben, a Mosoni-Dunán Hédervár, Mecsér és Dunaszentpál, az Öreg-Dunán Ásványráró, Szőgye és Gönyű térségében lehet a legkritikusabb a helyzet. A térségben 170 szolnoki vízügyi szakember is tevékenykedik majd, szükség esetén a honvédség ezer, továbbá a rendőrség és a polgári védelem háromszor ennyi embere is részt tud venni a védekezésben.

Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója azt mondta, hogy a Szigetköznél pénteken, szombaton tetőzhet a folyó. Az ár az alsó-ausztriai Kienstocknál kedden tetőzik, ezután tudnak majd pontosabb hazai előrejelzést adni – tette hozzá.

Az árvízhelyzettel kapcsolatban délelőtt 11-kor Giró-Szász András kormányszóvivő is sajtótájékoztatót tart Molnár Bélával, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjével.

Kövesse az árvízi fejleményeket percről percre a hvg.hu-val!

(Hogy mi a helyzet a környező országokban? Arról itt lehet képes összefoglalót áttekinteni, rövid videót megnézni: http://index.hu/kulfold/2013/06/03/arviz_onti_el_europat/)

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20130603_Rekordarviz_johet_a_Dunan_megszolal_a_kor#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_6_3

Kép: Passau elárasztott főtere, Fotó: Michaela Rehle / Reuters, forrás: http://index.hu/kulfold/2013/06/03/arviz_onti_el_europat/

TOP 5