Skip to main content

A holland tudósok a nagy pestisjárványt okoljék a kis jégkorszakért. Legalábbis közvetve. Az Utrechti Egyetem kutatói Dr. Thomas van Hoof vezetésével Hollandia délkeleti részéről származó tófenéki üledékből nyert pollen- és levélmaradványokat tanulmányoztak, majd a gabonafélék és a fák pollenjének mennyiségi elemzése alapján kiszámították, hogy mely korszakokra esett a mezőgazdasági termelés virágkora és mélypontja.

A kutatók számításai szerint az 1200-as években robbanásszerű fejlődésnek indult a mezőgazdaság, amely kiterjedt erdőirtással párosult. E folyamat eredményeként a légkörben megszaporodott a szén-dioxid - amelyben napjainkban a globális felmelegedés okát látják-, s a kontinensen enyhe éghajlat uralkodott.

Az 1347-es pestisjárványnak azonban Európa lakosságának egyharmada áldozatul esett, így csökkent a mezőgazdasággal foglalkozók száma és zsugorodott a művelt földek területe. A parlagon maradt területeket lassacskán visszahódította az erdő, a fák "elfogyasztották" a széndioxid jelentős részét, amitől csökkent az üvegházhatás, és az átlaghőmérséklet. Ezzel a kontinensen kezdetét vette a "kis jégkorszak", amely háromszáz éven át tartott, míg az európai lakosság létszáma és mezőgazdasági termelése "vissza nem állt" az 1347 előtti szintre.

Forrás: http://toochee.postr.hu/pestis-okozta-a-jegkorszakot/

Kép forrása: http://media.tumblr.com/tumblr_mc55bft5YJ1qjfulv.png

TOP 5