Skip to main content

Soha nem volt még olyan vékony a Jeges-tenger jégtakarója, mint idén nyáron, ezért a klímaszakértők attól félnek, hogy vészesen közeleg az idő, amikor nem lesz jég a térségben. Ha végleg elolvad, nem lesz, ami visszaverje a nap sugarait, és hűtse a Földet.

A klímaváltozás súlyosságára utal, hogy a nyári jégolvadás miatt minden eddiginél vékonyabb lett a jégtakaró a Jeges-tengeren - írja a Guardian című brit napilap. A műholdfelvételeken az látszik, hogy a gyors nyári felmelegedés miatt a jellemzően jéggel borított terület a felére, kevesebb mint 3,5 millió négyzetkilométerre csökkent.

A Jeges-tenger jégtakarója 1970-es évek óta - amikor évente átlagosan nyolcmillió négyzetkilométert tett ki - folyamatosan csökken, de a mostanihoz hasonló drámai olvadás még nem fordult elő. A 2007-es, 4,17 millió négyzetkilométeres rekord augusztus 27-én dőlt meg, és azóta még félmillió négyzetkilométert apadt a jégtakaró. A rekordot várhatóan a napokban jelenti be hivatalosan az amerikai Nemzeti Hó- és Jég Adatközpont - írja a lap.

A tengeri jégolvadással foglalkozó szakértők meglepődtek a Jeges-tenger jégtakarójának drámai csökkenésén, szerintük ugyanis idén nem volt olyan szélsőségesen meleg nyár, amelynek ilyen mértékű olvadást kellett volna okoznia.

Tudósok és környezetvédők között a drámai jégolvadás azért okoz nagy riadalmat, mert a tengeri jégtakaró jelentősen befolyásolja a bolygó hőmérsékletét, ugyanis óriási tükörként funkcionál, amely a nap sugarait visszaverve segít hűteni a Földet. A mostani rekordkicsi jégtakaró miatt azért aggódnak annyira, mert a vékony jégréteg még hamarabb elolvad, és megszűnhet a Földet védő óriástükör.

Klímakutatók szerint húsz év múlva a nyári hónapokban nem lesz jég a Jeges-tengeren a klímaváltozás miatt. "A környezeti változások történetének fordulópontján vagyunk. Veszélyesen növekszik az egész bolygó hőmérséklete, ami az extrém időjárás mellett azt is jelenti, hogy növekedhet az élelmiszerhiány szerte a világon" - mondta a Greenpeace brit igazgatója.

Kanadai tudósok szerint a drasztikus jégolvadás idén zord, hideg, száraz telet hozhat Nagy-Britanniában és Európában, ugyanis a sarkvidéki felmelegedés már ősszel érződni fog a légkörben, és ez valószínűleg hatással lesz az összes fontos tengeráramlatra.

Forrás: http://www.origo.hu/nagyvilag/20120915-soha-nem-volt-meg-ilyen-vekony-a-jegestenger-jege.html

TOP 5