Skip to main content

Sok korallzátony létét olyan súlyosan veszélyezteti a klímaváltozás, hogy sürgősen új módszerek kidolgozására van szükség. Ove Hoegh-Guldberg, a brisbane-i Queenslandi Egyetem tengerkutatója szerint az Ausztrália keleti partjánál kétezer kilométer hosszan elterülő Nagy Korallzátony bizonyos területeit csak az óriási árnyékolók menthetik meg.

Hoegh-Guldberg szerint a napernyők segítségével elkerülhető lehet a korallok kifehéredése és elpusztulása. Az ausztrál szakértő amerikai kollégáival a Nature Climate Change című szaklapban azt írta, hogy számos faj nem képes alkalmazkodni a klímaváltozás sebességéhez.

A kutatók megítélése szerint a szén-dioxid mennyiségének növekedése a légkörben példa nélküli veszélyt jelent a tengeri élővilágra, ezért a tengeri ökoszisztéma megmentése érdekében valószínűleg a hagyományostól eltérő módszerekre is szükség lesz. A napellenzők mellett a kutatók azt is javasolják, hogy áramlökésekkel serkentsék a korallok növekedését.

Szénipara miatt Ausztrália a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátói közé tartozik egy főre vetítve. A kormány 2020-ig öt százalékkal a 2000-es év szintje alá akarja csökkenteni a kibocsátás mértékét.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/08/21/orias_napernyokkel_ovnak_a_korallzatonyokat/

Kép forrása: http://planetsave.com/2007/10/01/coral-reefs-early-warning-system-for-climate-shifts/

TOP 5