Skip to main content

Gyorsan húzódott visssza idén a jég július közepe és augusztus eleje között a Parry-csatornán, amely az északnyugati átjáró része. A képeket a NASA Terra műholdjának Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) nevű műszere készítette. A fotókon jól látható, hogy az elmúlt két hétben milyen jelentős változások történtek.

Az első kép 2012. július 17-I állapotában mutatja a Parry-csatornát, ekkor még jég borította. A második kép ugyanerről a területről készült augusztus harmadikán. Ekkor még van némi jég a Victoria és a Melville szigeteken, de már a nyílt víz dominál.

A kanadai Ice Service jelentése szerint a Parry-csatornát borító jég 1981 és 2010 között csökkent. A friss mérés szerint júliusban csak 67 százalék maradt meg, míg eddig az ingadozás mediánja 80 százalék volt. Július 30-án már csak 33 százalék maradt meg.

A hivatal arra figyelmeztet, hogy bár a régió a képeken jégmentesnek tűnik, hajózásra még mindig alkalmatlan. A jég lehet annyira vékony, hogy már ne érzékeljék a műszerek, viszont még mindig elég vastag, hogy a hajókban kárt tegyen.

A legfrissebb tanulmányok kimutatták, hogy néhány élőlény már elkezdte kihasználni a nyílt víz előnyeit. Az északnyugati átjáró először 2007-ben nyílt meg, amikor rekord kevés jeget mértek az Arktiszon. Egy akkori tanulmány kimutatta, hogy az eredetileg Csendes-óceánban élő Neodenticula seminae plankton megjelent az Északi-Atlanti-óceánban is.

Forrás: http://index.hu/tudomany/kornyezet/2012/08/10/nyilik_az_eszaknyugati_atjaro/

TOP 5