Skip to main content

google earthHétfőn ünnepelte fennállásának negyvenéves évfordulóját a Landsat műholdprogram. Ez a világ leghosszabb ideje futó, Földünkről műholdképeket gyűjtő programja. Az évek során a Landsat több petabájtnyi képet készített – 16 naponta elölről kezdi adott terület adatainak rögzítését –, ezzel történelmi perspektívában láthatjuk a Földön zajló változásokat.

Ez pedig segítheti a tudósokat, a független kutatókat, valamint a nemzeteket, hogy jól informált gazdasági- és környezetpolitikai döntéseket hozzanak.

A Google együtt dolgozik az amerikai Geológiai Szolgálattal (USGS) és a Carnegie Mellon Universityvel, hogy a hatalmas képkollekciót nyilvánosan elérhetővé tegye. Az adatok segítségével átutazható a 1999-2011 közötti időszak, melyen már jól láthatóak bolygónk változásai. Ilyen például az Amazonas őserdőinek eltűnése, vagy Las Vegas növekedése.

A Google mérnökei szerint ezek a valaha létrehozott legjobb felbontású képek a témáról. egyetlen képkocka teljes képernyőn 1,78 terapixeles lenne. Az USGS 2008-ban nyitotta meg a hozzáférést a teljes Landsat archívumhoz, ekkor kezdték el feltölteni a Google mérnökei a Google Earth Engine-be az adatokat.

Forrás: http://index.hu/tech/2012/07/24/12_eves_idoutazas_a_google_earth-tel/

Kép forrása: http://mobilarena.hu/hir/google_earth_honeycomb_internettablakon.html

TOP 5