Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A klímaváltozás nem csupán a természeti környezetünket fenyegeti, hanem gazdasági stabilitásunkat is aláássa.

Egy új elemzés szerint a globális felmelegedés komoly gazdasági kockázatokat rejt, különösen Európa számára, írja az economx.

hirdetés

A geopolitikai konfliktusok, az energiaválság és az infláció mellett a klímaváltozás is jelentős veszélyforrás a világgazdaság számára. Egy tanulmány szerint a globális gazdaság akár ötödével is zsugorodhat a század közepéig, ha nem sikerül hatékonyan kezelni a klímaváltozás okozta kihívásokat. Az elemzés kiemeli, hogy Európa lehet az egyik leginkább érintett régió.

A Potsdami Klímahatáskutató Intézet előrejelzése alapján még a klímakárosító gázok kibocsátásának jelentős csökkentése esetén is számolnunk kell a gazdasági veszteségekkel. Ha azonban nem sikerül korlátozni a felmelegedést évi két fokra, akkor a károk mértéke évente 38 billió dollárra rúghat, ami a klímavédelmi intézkedések költségének hatszorosa.

A mezőgazdasági termelés, a munkatermelékenység és az infrastruktúra területén is megmutatkoznak majd a szélsőséges időjárási viszonyok okozta veszteségek. A gazdaság zsugorodása mellett a károk mértéke is növekedni fog.

A jövőbeli károk mértéke régiónként eltérő lehet, de a legszegényebb országokat és azokat, amelyek a legkevésbé felelősek a klímaváltozásért, a legnagyobb veszteségek érik. Észak-Amerika és Európa is jelentős bevételkieséssel számolhat, míg Dél-Ázsia és Afrika a klímaváltozás következtében a legnagyobb kihívásokkal néz szembe.

Németországban és az Egyesült Államokban a kutatók szerint a gazdaság akár 11 százalékkal is zsugorodhat a következő harminc évben, ha nem sikerül a globális felmelegedést két fok alatt tartani. Az ENSZ szerint a jelenlegi klímavédelmi intézkedések nem elegendőek a várható veszteségek minimalizálásához.

A klímaváltozás veszélyeit korábban sem lehetett figyelmen kívül hagyni, és a mostani előrejelzések is azt mutatják, hogy sürgős cselekvésre van szükség. A kibocsátott üvegházhatású gázok már most is hatással vannak a jövőnkre, és ha nem cselekszünk azonnal, a károk mértéke csak növekedni fog.

A Stern jelentés

A Stern jelentés közel húsz évvel ezelőtti előrejelzései, amelyek szerint a klímaváltozás akár 20 százalékos gazdasági visszaesést is okozhat, mostanra valósággá váltak. A WWF Németország képviselője, Matthias Kopp szerint a késlekedés csak nehezíti és drágítja meg a klímaváltozás és környezeti válság kezelését. Ezért az iparosodott országoknak, mint például Németországnak, azonnali és drasztikus lépéseket kell tenniük a CO₂-kibocsátás csökkentése érdekében, különben a gazdasági veszteségek az évszázad végére elérhetik, sőt meghaladhatják a globális átlagot. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Európa nagy része lakhatatlanná válik a század végére?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Aristal Branson képe a Pixabay -en.

TOP 5