Skip to main content

 

Óceáni szemétgyűjtő tesztelését kezdik meg a héten az Északi-tengeren, hogy megvizsgálják, a százméteres, sorompószerű szerkezet prototípusa hogy bírja az erős viharokat.

Az Ocean Cleanup alapítvány 21 éves holland elnöke, Boyan Slat még kamaszkorában rukkolt elő a passzív szemétgyűjtő ötletével és reményei szerint 2020-tól már a Csendes-óceán északi részén felgyülemlett hatalmas szeméttenger eltakarítására fogják használni az általa kidolgozott technológiát.

hirdetés

A szerkezet felső vonala a vízen lebeg, mintha sorompó lenne, víz alá nyúló része szűrő, amely felfogja a műanyaghulladékot. A szűrő V-alakba nyúlik a tengerfenék felé, ahol a csücskét rögzítik, a tengeri élőlények így át tudnak úszni alatta.

Az elképzelés szerint az áramlatok szép lassan a csücsökbe sodorják a szemetet. A szerkezet közepén lévő gyűjtőtorony ezután kiszűri az összegyűlt hulladékot és valamelyest fel is dolgozza, mielőtt azt hajóval kiviszik a szárazföldre. A szemét újrahasznosításával és a félig kész termékek közvetlen eladásával a rendszert teljesen önfenntartóvá akarják tenni - olvasható az Ocean Cleanup honlapján.

Évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék

Évente nagyjából nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül az óceánokba, rengeteg tengeri madár, emlős, tengeri teknős és egyéb teremtmény halálát okozva. 

Jelenleg öt hatalmas szemétsziget lebeg a világtengerek felszínén, közülük a legnagyobb Hawaii és Kalifornia között található.Az Ocean Cleanuppal elméletileg tíz év alatt fel lehetne számolni a nagy csendes-óceáni szemétsziget csaknem felét.

Az ötven mérnököt és kutatót foglalkoztató alapítvány 1,5 millió euró (471 millió forint) támogatást kapott a holland kormánytól, a Boskalis nevű vállalattól és egy névtelen adományozótól a prototípus elkészítésére.   

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép forrása: Ocean Cleanup

TOP 5