Skip to main content
2022 JE1 aszteroida Föld veszély

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy aszteroida érkezik a Föld közelébe vasárnap, amelyet az űrkutatók csak viszonylag későn, idén májusban vettek észre. 

A 2022 JE1 nevű aszteroida átmérője a becslések szerint 50 méter és 155 méter között lehet.

hirdetés

Az amerikai űrügynökség (NASA) szerint az égitest július 3-án, vasárnap közelíti meg a Földet: akkor 3,29 millió kilométerre halad el tőlünk, amely a Föld–Hold-távolságnak nagyjából a kilencszeresét jelenti.

A NASA „POTENCIÁLIS VESZÉLYESNEK” MINŐSÍTETTE AZ ASZTEROIDÁT

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy ezt minden olyan égitest esetében megteszik, amely 4,65 millió mérföldnél (7,5 millió kilométernél) közelebb halad el a Föld mellett, és az átmérője nagyobb lehet 100 méternél

Vagyis az űrügynökség szerint sem valószínű, hogy a JE1 gondot okozhat. Az viszont figyelemre méltó, hogy ezt az aszteroidát viszonylag későn észlelték az űrkutatók. Míg a legtöbb, a Föld felé tartó hasonló égitestet már hónapokkal-évekkel korábban észlelik, a JE1-et csak május 7-én vették észre. 

Egy másik aszteroida valóságos aranybánya lenne, hamarosan indul hozzá egy NASA-misszió

A JE1-ről beszámoló DailyStar cikkében azt is megjegyezték, hogy a Földtől jóval távolabb található egy másik aszteroida, a 16 Psyche, amely rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz értékes fémeket, köztük aranyat is.

A becslések szerint ennek az aszteroidának az értéke jóval nagyobb lehet, mint a Föld teljes gazdaságáé:

A TUDÓSOK TÍZEZER BILLIÁRD DOLLÁRRA BECSÜLIK AZ ÉRTÉKÉT.

Az aszteroida átmérője körülbelül 140 mérföld (körülbelül 226 kilométer), és azt feltételezik, hogy egy protobolygó magja lehetett korábban.

Ez az aszteroida nem jön a közelünkbe, mi azonban lehet, hogy hamarosan elindulunk hozzá. A NASA ugyanis a tervek szerint 2022 augusztusában elindít egy missziót, amelynek a célja az aszteroida közvetlen közelről való feltérképezése lesz. Az amerikai űrszonda várhatóan 2026 elején landol a 16 Psyche felszínén.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: urikyo33 képe a Pixabay -en.

TOP 5