Skip to main content

Ocean Flower Island Kína környezetvédemi szabály mégsértése 

Az Evergrande Group érdekeltségébe tartozik a dubaji mintára megépített Ocean Flower Island is, amelyet eredetileg a világ legnagyobb mesterséges üdülőszigetének álmodtak meg. A kezdetben rendkívül népszerű, közel 13 milliárd dolláros (4 ezer 168 milliárd forint) projekt azonban az építkezés során egye több nehézséggel szembesül.

A legutóbbi határozat alapján, a környezetvédelmi és építési szabálysértések miatt a beruházónak 39 tornyot kell lebontania.

hirdetés

Az Origo is beszámolt róla, hogy a kínai ingatlanválság a becslések szerint csak tavaly több mint 1 ezer milliárd dollárt (320 ezer 620 milliárd forint) söpört ki az ágazatból, és számos ingatlanfejlesztő céget hozott nehéz pénzügyi helyzetbe. Közülük a legnagyobb, az Evergrande egyenesen csődközeli helyzetbe került. 

A 2000 HEKTÁROS, VIRÁG ALAKÚ SZIGET EGY RÉSZÉNEK LEBONTÁSA PEDIG MÉG TOVÁBB NÖVELI A KÍNAI ÓRIÁS GONDJAIT, AMELYET JELENLEG IS TÖBB MINT 300 MILLIÁRD DOLLÁROS (96 EZER 150 MILLIÁRD FORINT) ADÓSSÁG SÚJT, MIKÖZBEN AZ ELADÁSOK FELLENDÍTÉSÉÉRT, VALAMINT A HITELEZŐK ÉS BESZÁLLÍTÓK KIFIZETÉSÉÉRT IS KÜZD.

Az Ocean Flower Island (vagy kínaiul Haihua-sziget) Kína legdélebbi Hainan tartományában épül, és a tervek alapján temérdek ötcsillagos szállodát, Michelin-csillagos éttermet, bevásárlóközpontot helyeznének el rajta a vidámparkok, múzeumok, fürdők és lakótornyok mellett. Az ígéretes projekt kapcsán a környezetvédelmi szakértők azonban komoly problémára bukkantak, ugyanis a kivitelezők az Ocean Flower építése során maradandó és nagyszabású károkat okoztak az élővilágban.

A gyanú alapján a hatóságok vizsgálatot indítottak, amely során súlyos csalásokat fedeztek fel a beruházás engedélyeztetési dokumentációjában,

AZ ILLEGÁLIS ENGEDÉLYEZTETÉS ALAPJÁN MEGVALÓSULÓ ÉPÍTKEZÉS PEDIG SÚLYOS KÁROKAT OKOZOTT A KORALLZÁTONYOKBAN ÉS A HELYI OSZTRIGAPOPULÁCIÓBAN.

A tervezési törvénysértés miatt a korrupt politikust, aki eredetileg jóváhagyta a környezetkárosító projektet börtönbüntetésre ítélték, az Evergrande pedig 10 napot kapott 39 épületének visszabontására.

A három részből álló mesterséges szigetcsoport épületei közül az Evergrande közleménye szerint a bontás „csak" a 2-es számú sziget tornyainak egy részét érinti, a többi földnyelvet nem, azonban az ítélet így is sokmilliárd dolláros további veszteséget okoz a csődközelben lévő ingatlanfejlesztő vállalatnak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Az Evergrande Group projektje három független szigetecskéből áll majd - FORRÁS: IMAGINECHINA VIA AFP/STRINGER/STRINGER

TOP 5