Skip to main content

16 Psyche vas nikkel kisbolygó 

A NASA Hubble teleszkópja közelebbről is képes volt megvizsgálni a 16 Psyche nevű aszteroidát, amely elképesztő értékeket rejt magában. A kutatások szerint ugyanis a kisbolygó annyi fémet hordoz, hogy ezzel az értéke sokszorosa a világgazdaság teljes, pénzben kifejezett méretének.

Van egy kisbolygó, amely nagyjából 370 millió kilométerre található a Földtől, a Mars és a Jupiter között kering, az átmérője pedig 226 kilométer. A neve 16 Psyche, és nem is jelent túl nagy újdonságot a kutatóknak, mivel már 1852-ben felfedezték.

hirdetés

Elsőre tehát úgy tűnhet, semmi izgalmas nincs az aszteroidában. A NASA azonban idén először közelebbről is megvizsgálta a 16 Psychét a Hubble teleszkóp segítségével, a kutatások pedig elképesztő következtetésekre jutottak.

KIDERÜLT UGYANIS, HOGY AZ ASZTEROIDA OLYAN HIHETETLEN MENNYISÉGŰ ÉRTÉKES FÉMET REJT MAGÁBAN, AMIVEL SOKSZOROSAN TÚLSZÁRNYALJA A VILÁGGAZDASÁG TELJES MÉRETÉT

– írja a Mining.com.

Összevetésképpen, a világgazdaság mérete 2019-ben 142 ezer milliárd dollár volt.

Ez számmal kiírva így néz ki: 142.000.000.000.000. Ezzel szemben a 16 Psyche becsült összértéke 10 ezer billiárd dollár, ami viszont így néz ki, ha számmal kiírjuk: 10.000.000.000.000.000.000.

Ami a 16 Psychét különlegessé teszi, hogy – eltérően a legtöbb aszteroidától – szinte teljes egészében vasból és nikkelből áll – mutatott rá egy kutatás, amelyet a The Planetary Science Journal tett közzé.

A tanulmány szerzője, Tracy Becker szerint az aszteroida valószínűleg egy olyan bolygó megmaradt magja, amely sosem tudott bolygóvá formálódni az ütközések miatt.

A NASA egyébként idén jelentette be, hogy 2022-ben űrszondát indítana a kisbolygóra. Amellett, hogy a 16 Psyche közelebbi vizsgálata nagyon fontos tudományos eredményeket jelenthet,

BECKER EGY ELMÉLETI SZÁMÍTÁSSAL MUTATTA MEG, MILYEN ELKÉPESZTŐ ÉRTÉKET KÉPVISEL AZ ASZTEROIDA.

Ha ugyanis valahogy sikerülne az objektumot elhozni a Földre, és kinyerni belőle minden fémet, akkor a jelenlegi árfolyamok alapján a Föld minden egyes lakosa (mind a 7,8 milliárd ember) durván 1,2 milliárd dollárt kaphatna kézhez.

KÉRDÉS PERSZE, EZ SIKERÜLTHET-E EGYÁLTALÁN, ÉS HA VALÓBAN LERÁNGATNÁK A FÖLDRE AZ ELKÉPESZTŐ OBJEKTUMOT A KUTATÓK, ANNAK MILYEN KÖVETKEZMÉNYEI LENNÉNEK A GAZDASÁGRA NÉZVE?

Azokat, akik esetleg az égből fémek formájában ölükbe pottyanó gazdagságban reménykedtek, Lindy Elkins-Tanton, a NASA-nál a Psyche-programon dolgozó egyik vezető tudósa ábrándította ki nemrég, aki egy interjúban elmondta: teljességgel kizárt, hogy az objektumot elhozzák a Földre. Ehhez ugyanis nem áll rendelkeztésre a megfelelő technológia.

Elkins-Tanton emellett azonban azt is kijelentette, ha valamilyen módon mégis sikerülne az aszteroidát bolygónkra hozni, úgy annak világgazdasági szempontból katasztrófális következményei lennének.

Ha ugyanis az objektumot a Földre hozva megvalósul az abban rejlő, felfoghatatlanul értékes fémtartalék kitermelése,

IGEN VALÓSZÍNŰ, HOGY EZ A HAGYOMÁNYOS PIACI FOLYAMATOK ÖSSZEOMLÁSÁHOZ VEZETNE.

A szinte végtelen mennyiségű tartalékok "ráöntése" a világra ugyanis minden józan megfontolás szerint a hagyományos kitermelési munkák eljelentéktelenedéséhez vezetne ezeknél a nyersanyagoknál, és ez maga alá temetné az ipari termelés szokott beszállítói láncait is.

Ettől függetlenül persze szórakoztató arra gondolni, mi lenne, ha egy Massachusetts-nagyságú fémdarab hirtelen megjelenne valahol a Földön, bár megtörténni soha nem fog, és amúgy is rengeteg problémát okozna - tette hozzá a NASA munkatársa.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5