Skip to main content

Már az idén elkezdődhet a verespataki aranybánya-beruházás – jelentette ki pénteken Daniel Chitoiu román gazdasági miniszter, aki az erdélyi településre látogatott. "Meggyőződésem, hogy a verespataki bányaberuházás már az idén elkezdődik" – idézte a tárcavezetőt a román Mediafax hírügynökség.

Chitoiu kifejtette: az új román kormány vállalta, hogy már az idén döntés születik a verespataki beruházás sorsáról. A tárcavezető megerősítette egy korábbi verespataki látogatás alkalmából tett kijelentését, miszerint az ő jelenléte Verespatakon garancia arra, hogy a bányászat fejlődni fog a régióban.

Románia legnagyobb aranylelőhelye az Erdélyi Szigethegységben Verespatak környékén található, ahol a koncessziós szerződéssel rendelkező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) szerint 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt lehetne kitermelni ciántechnológia alkalmazásával. Ez utóbbi miatt a beruházás heves ellenállásba ütközött környezetvédelmi és egyéb civil szervezetek, az ortodox egyház, a Román Tudományos Akadémia és Magyarország részéről.

Traian Basescu államfő is támogatja a beruházás elkezdését. Victor Ponta román miniszterelnök többször élesen bírálta Románia első emberét amiatt, hogy nyíltan a beruházás mellett foglal állást, és nyilvánosan sürgeti a verespataki bányaprojekt elindítását.

A május eleje óta hivatalába lépett román miniszterelnök korábban kifejtette: az RMGC ciántechnológiás verespataki bányaprojektjéről akkor dönthet a kormány, ha környezetvédelmi garanciákat kap, ha újratárgyalják az állami részesedést és ha megszűnik a projektet övező politikai lobbitevékenység.

Korodi Attila volt romániai környezetvédelmi miniszter május elején jelentette be, hogy a bányaprojekt engedélyezési eljárásának leállítását javasolja a környezetvédelmi tárca jogászai és a minisztérium által rendszeresen foglalkoztatott ügyvédi iroda.

Korodi azt követően kért tőlük szakvéleményt, hogy a Fehér megyei táblabíróság érvénytelenítette a verespataki beruházó számára kibocsátott önkormányzati területrendezési terveket. A jogászok jelentése szerint az engedélyeztetési eljárást le kell állítani, amíg a beruházó nem tud felmutatni érvényes területrendezési dokumentumot.

Rovana Plumb jelenlegi környezetvédelmi miniszter korábban bejelentette, hogy szándékában áll összehívni azt a kormányközi szakértői bizottságot, amely a beruházás környezetvédelmi hatástanulmányát vizsgálja. Plumb szerint ennek a testületnek kellene megvitatnia a jogászok által ismertetett álláspontot is. A tanácskozást azonban elhalasztották amiatt, hogy az Európai Bizottság szakértői éppen Bukarestbe látogattak, a szaktárca pedig azóta sem közölte, hogy a testület elé terjesztették-e a jogászok álláspontját, vagy sem.

2011 januárjában az Európai Parlament 13 képviselője levelet küldött Janez Potocnik környezetvédelmi EU-biztosnak, emlékeztetve az EP 2010-es határozatára, melyben azt kérték a Bizottságtól, hogy tegyen javaslatot a cianidos bányászati technológia betiltására az Európai Unió teljes területén. Az aláírók között volt a néppárti Áder János is, Magyarország nemrég megválasztott köztársasági elnöke is.

Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/06/01/mar_iden_elindulhat_a_verespataki_banyaberuhazas/

Fotó: http://archivum.szabadsag.ro/main.php?datum=20070227

TOP 5